Međugorje čeka

Ovo su priznata svetišta Gospinih ukazanja

Brojna su svjedočanstva o ukazanjima Gospe u svijetu, ali samo je njih 12 priznato od Vatikana.
Kultura / Vjera | 25. 06. 2021. u 08:50 J.P. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Međugorje slavi 40. obljetnicu ukazanja Gospe, a brojni hodočasnici iz cijelog svijeta stigli su u Hercegovinu. 

Vjera, mir i molitva obilježavaju godišnjicu ukazanja Blažene Djevice Marije međugorskoj djeci. I dok brojni vjernici godinama hodočaste, Vatikan o Međugorju mudro šuti i promatra. 

Naime, Međugorje nije iznimka jer se Djevica Marija stoljećima ukazivala vjernicima, a prvo ukazanje bilježi se još u 4. stoljeću. Od ukazanja do priznanja prolazile su brojne godine tako da se i Međugorje ima čemu nadati. 

Priznata ukazanja 

Prema dostupnim informacija Vatikan je do danas priznao 12 ukazanja.

Bitno je naglasiti kako je Crkvi trebalo 12. stoljeća od prvog zabilježenog ukazanja da javno počne govoriti o ukazanjima Blažene Djevice Marije.

Gospa Lezajska, Poljska

Ukazanje Blažene Djevice Marije u Poljskoj možda je i najstarije ukazanje koje je Vatikanom priznato. Naime, Gospa se 1578. godine ukazala drvosječi Thomasu Michaleku i od njega tražila da na tom mjestu sagrade Crkvu.

Nitko mu nije vjerovao, a kapelica je sagrađena tek godinama kasnije.

Naša Gospa od Lourdesa, Francuska

Ukazanje 14-godišnjoj Bernardici 1858. godine možda je i najpoznatije u svijetu. Njoj se Blažena Djevica Marija ukazala u špilji Massabielle ukupno 17 puta, a danas u Lourdes dolaze milijuni vjernika iz cijeloga svijeta.

Bernadica je proglašena svetom 1933. godine.

Svetište Pontmain, Francuska

Također, još jedno ukazanje u Francuskoj priznato je od Vatikana.

Riječ je o Svetištu Pontmain kada se Blažena Djevica Marija ukazala djeci na vrhuncu francusko-pruskog rata.

Ukazanje je trajalo tri sata, a djeca su iznad Pontmaina vidjela ženu u plavoj haljini ukrašenoj zvijezdama i zlatnom krunom. Djeca kojima je se Gospa ukazala kasnije su postala časne sestre i svećenici.

Svetište Knock, Irska

Gospa, sv. Josip i sv. Ivan Evanđelist, kako je potvrdio Vatikan, ukazali su se u Svetištu Knock. Ukazanje je trajalo dva sata, a svjedoci su stajali na kiši i molili iako je mjesto ukazanja ostalo potpuno suho.

Ukazanje je proglašeno vjerodostojnim, a veliki dio ukazanja je i danas misterija jer neki od svjedoka nisu govorili engleski jezik.

Djevica Marija, Pomoćnica Kršćana, Češka

Vatikan je priznao i čudo ukazanja Djevice Marije Pomoćnice Kršćana Magdaleni Kade.

Naime, 1866. godine ona je čudesno ozdravila nakon što joj je se pored bolničkog kreveta ukazala Gospa. Kade je potpuno izliječena od bolesti s kojom se dugo borila, a nakon toga su na istom mjestu zabilježena još dva ozdravljenja.

Gospa od Gietrzwalda, Poljska

Gospa od Gietrzwalda u Poljskoj čudo je ukazanja dvjema prijateljicama. Gospa se ukazala 1877. godine Justyni Szafrynskoj, a nakon nekoliko dana i njezinoj prijateljici Barbari Samulowskoj.

Prema svjedočanstvu Gospa se pojavila okružena anđelima s Isusom u naručju te blagoslovila izvor i rekla kako će bolesni ozdraviti. Lokalne vlasti su uradile sve da zataškaju ukazanje te je i svećenik kojemu su djevojčice ispričale svjedočanstvo bio zatvoren.

Gospa od čudotvorne medaljice, Francuska

Jedno od najvećih ukazanja zasigurno je i ono u svetištu Gospe od Čudotvorne medaljice u Francuskoj.

Foto: National Geographic / Karta Gospinih ukazanja

Ukazanje se dogodilo, sada svetoj, Katrini Labouré kojoj je Gospa naložila da proizvede medaljon kojima bi se podario blagoslov u nedaćama.

Medaljoni su postali jako popularni, a u samo nekoliko godina proizvedeno ih je preko osam milijuna, a čak je i papa Ivan Pavao II. upotrijebio varijaciju medalje kao svoj grb.

Bezgrešna djevica od Zlatnoga Srca, Belgija

Svetište Bezgrešne djevice od Zlatnog Srca u Belgiji izrazito je popularno u svijetu. Gospa se tu ukazala ukupno 33 puta i to petero djece od 9-15 godina kada je od njih tražila da se na tom mjestu izgradi kapelica.

Prilikom jednog od ukazanja Gospa je pokazala i svoje zlatno srce, potvrđeno je iz Vatikana.

Djevica Marija siromašnih, Belgija

Još jedno svetište u Belgiji priznato je od Vatikana, a to je ukazanje u Banneuxu.

12-godišnja Mariette Beco vidjela je 1933. godine Gospu u bijeloj haljini s bijelim pojasom koja se nazvala Djevicom siromašnih.

Kapelica je sagrađena na mjestu ukazanja, a Beco je godinama bila odbacivana od društva zbog svojeg iskustva.

Gospa Fatimska, Portugal

Portugalsko ukazanje jedno je od najpoznatijih u svijetu. Naime, Gospa "koja svijetli više od Sunca" ukazala se šest puta troje portugalske djece.

Gospa Fatimska tada je gtražila od njih da mole kako bi se zaustavio 1. svjetski rat, a prema svjedocima Gospa im je pokazala pakao i njegove tanjne. Djeca su završila u zatvoru, a od njih se tražilo da priznaju da su lagali.

Na posljednjem ukazanju Gospe 100.000 posjetitelja primijetilo je "čudo Sunca", a ispunjeno je sve što su djeca prenijela pa čak i njihova smrt.

Gospa od Zeitouna, Egipat

Gospa od Zeitouna u Egiptu drukčije je svetište jer je ukazanje vidjelo više ljudi. 

Naime, vozač autobusa, musliman, uočio je ženu kako stoji na vrhu crkve u Zeitounu u blizini Kaira i pomislio kako će počiniti samoubojstvo.

Foto: National Geographic / Karta Gospinih ukazanja

Pozvana je i policija, no okupljeno mnoštvo ubrzo je 'identificiralo' Djevicu Mariju koja je nestala nakon nekoliko minuta.

Ukazanja su se nastavila do 1971. godine. Prema tradiciji mjesto ukazanja ima povijesnu poveznicu jer je bilo jedno od mjesta na kojemu se Sveta obitelj odmarala tijekom njihovog putovanja iz Betlehema u Egipat.

Majka svijeta, Ruanda

Djevica Marija 1981. godine ukazala se i Alphonsine Mumureke a tijekom godina nakon i još dvojici učenika. Predstavila se kao Majka svijeta, i zatražila sve da se mole kako bi spriječili strašan rat.

Tijekom svojih vizija tri žene s Marijom su odlazile na "mistična putovanja", koja su znala trajati satima.

Ukazanja su prozvali Naša gospa od tuge, dvije godine prije početka genocida u Ruandi 1994. godine.

Međugorje na čekanju

Podsjetimo, šestero mladih iz Međugorja - Ivanka Ivanković, Marijana Dragičević, Ivan Dragičević, Jakov Čolo, Marija Pavlović i Vicka Ivanković, po prvi put su, prema njihovim tvrdnjama, 24. lipnja 1981. godine svjedočili ukazanju Majke Božje na brdu Crnica, u Međugorju.

Vatikan do danas nije službeno priznao Međugorje kao mjesto ukazanja.

Međutim, posljednjih godina, dolaskom Pape Franje, stvari su se za Međugorje počele mijenjati. Prvo je u Međugorje imenovan apostolski vizitator Svete za Međugorje Henryk Hose, a Papa je 12. svibnja 2019. godine, službeno odobrio hodočašća u Međugorje.

Kopirati
Drag cursor here to close