Na sastanku

Ombudsmani: Komarica nije rekao da žalbe građana ne stižu u Sarajevo

Osim o pravima na zaposlenje, gospodarskim i socijalnim, razgovarano je i o sigurnosnim aspektima, posebno u vezi sa sigurnošću povratnika.
Kultura / Vjera | 02. 02. 2018. u 17:26 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom medijskih napisa u svezi s posjetom dvije ombudsmanke Jasminke Džumhur i Nives Jukić banjalučkom muftiji Osmanu Kozliću i banjalučkom biskupu Franji Komarici, Institucija ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine priopćila je danas da su na sastancima s muftijom i biskupom 25.  siječnja razmijenjene informacije o ostvarivanju prava građana koji žive u Republici Srpskoj.

Osim o pravima na zaposlenje, gospodarskim i socijalnim, razgovarano je i o sigurnosnim aspektima, posebno u vezi sa sigurnošću povratnika.

Ombudsmankama je rečeno da se značajan broj građana islamske i katoličke vjeroispovijesti obraća Banjalučkom muftijstvu i Banjalučkoj biskupiji sa zahtjevima za ostvarivanje svojih prava vezano za zaposlenje i gospodarska i socijalna prava. Nives Jukić i Jasminka Džumhur su u razgovoru s vjerskim velikodostojnicima ukazale na sve modalitete pružanja besplatne pravne pomoći uključujući i postupak zaštite prava pred Institucijom ombudsmana za ljudska prava Bosne i Hercegovine.

Banjalučki biskup Franjo Komarica je posebno ukazao na težak socijalno-ekonomski položaj katolika u ovoj biskupiji, zbog čega je i pismeno i usmeno reagirao i upućivao apele na mnogobrojne adrese te posebno istaknuo važnost otkrivanja istine i procesuiranje predmeta koji se odnose na ubijene svećenike, o čemu je ombudsmankama, odnosno Instituciji, poklonio i knjige koje svjedoče o tomu.

S obzirom na ulogu vjerskih zajednica i ombudsmana u društvu, zaključeno je da postoji prostor i potreba za jačanjem međusobne suradnje sa svim vjerskim zajednicama uz uključivanje Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine.

''Niti jednom riječju biskup Komarica nije ukazivao na to, a što se već drugi put pojavljuje u medijima, da mnogi primjeri i ustaljena praksa kršenja mnogih ljudskih i građanskih prava katolika odnosno Hrvata s ovog područja  ne stižu do središnjeg ureda u Sarajevu unatoč postojanju regionalnog ureda te institucije u Banjoj Luci.

U tijeku našeg razgovora, ovi navodi koji se sada pojavljuju u medijima nisu izneseni, a i da jesu, sigurno bismo reagirale i tražile pojašnjenje već u tijeku razgovora s uvaženim biskupom'', navedeno je u priopćenju Institucije ombudsmena BiH.

''Naime, Institucija ombudsmana čije je sjedište u Banja Luci, a područni uredi u Sarajevu, Mostaru, Livnu i Brčkom, djeluje na cijelom području Bosne i Hercegovine, gdje se svi građani mogu obraćati neposredno ili posredno i u svom dosadašnjem iskustvu nikada nije imala takvih pritužbi. Stoga očekujemo da ih uvaženi biskup Komarica javno demantira ili dokumentira'', navedeno je također.

Ujedno, zaposleni svih nacionalnosti u sjedištu Institucije u Banja Luci s ogorčenjem odbacuju tvrdnje biskupa u pogledu biskupove konstatacije kako ''mnogi primjeri i ustaljena praksa kršenja mnogih ljudskih i građanskih prava katolika, odnosno Hrvata s ovog područja  ne stižu do Središnjeg ureda u Sarajevu, unatoč postojanju regionalnog ureda te institucije u Banja Luci, jer ova izjava biskupa navodi građane Bosne i Hercegovine na sumnju da se u sjedištu Institucije u Banja Luci krše prava jednog naroda na način da se predmeti skrivaju, ne registriraju ili se po njima ne postupa, što ni najmanje ne odgovara istini.

Kopirati
Drag cursor here to close