Široki Brijeg

Održan ''IX. simpozij Stopama pobijenih''

Cilj Simpozija je otkrivanje istine o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštva stanovnika u Drugom svjetskom ratu i poraću.
Kultura / Vjera | 29. 10. 2017. u 23:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pobijeni.info / Simpozij je započeo sv. misom u samostanskoj crkvi

U Širokim Brijegu je u nedjelju održan ''IX. simpozij Stopama pobijenih'', kojeg organizira Vicepostulatura postupka mučeništva ''Fra Leo Petrović i 65 subraće'' na čelu s fra Miljenkom Stojićem.

Njime se pokušava osvijetliti istina o ubojstvu 66 hercegovačkih franjevaca i mnoštva stanovnika u Drugom svjetskom ratu i poraću te povijesne okolnosti u kojima se to dogodilo.

Simpozij je započeo sv. misom u samostanskoj crkvi, koju je predslavio gospićko-senjski biskup u miru dr. Mile Bogović uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića i voditelja franjevačkog Trećeg reda fra Dane Karačića. Svetu misu prenosile su Radiopostaja Široki Brijeg i Radio Herceg Bosne. Pjevao je Veliki župni zbor sa Širokog Brijega.

Nakon sv. mise u samostanskoj dvorani uslijedila su tri predavanja. Simpoziju je nazočio velik broj sudionika, a među njima bili su i predstavnici društvenih i političkih vlasti i udruga.

Prvo izlaganje održao je povjesničar dr. Anđelko Mijatović na temu ''Komunistički zločini nad civilima u procesu osvajanja vlasti – prilog istraživanju ubojstva franjevaca sa Širokoga Brijega 1945.''.

Drugo predavanje imao je povjesničar, biskup dr. don Mile Bogović. Govorio je o prvih pet godina rada Komisije HBK i BK BiH za hrvatski martirologij (2011. – 2016.).

O novim spoznajama o fra Radoslavu Glavašu govorio je povjesničar mr. Ivan Ćorić.

Simpozij je završio zahvalom svim posjetiteljima i predavačima te pozivom da se svi koji imaju bilo kakvu informaciju o ubojstvu fratara jave u Vicepostulaturu te na taj način doprinesu njezinu uspješnom radu.

Kopirati
Drag cursor here to close