Dan džamija i džemata

Obnovljene 83 od 89 u ratu porušenih džamija u banjalučkom muftijstvu

Obilježavajući dan džamija i džemata želja je, kaže, da se podsjeti na vjersku i kulturološku vrijednost tih objekata, a posebno onih koji su pod zaštitom i predstavljaju kulturnu i povijest važnost.
Kultura / Vjera | 24. 04. 2019. u 14:49 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Fena  / 

Na području koje obuhvaća muftijstvo banjalučko, od 89 džamija porušenih tijekom proteklog rata, njih 83 su obnovljene, a šest je u fazi obnove.

Od 11 srušenih mesdžida, pet je obnovljeno, tri su preuređena u džamije, dva su u izgradnji, a jedan čeka na obnovu. Od 20 porušenih turbeta većina ih je obnovljena, a ostala, kao i banjalučka Sahat kula, čekaju obnovu, rekao je Samir ef. Delić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kotor-Varoš.

Banjalučko muftijstvo obuhvata medžlise Islamske zajednice: Banja Luka, Bosanski Brod, Bosanska Dubica, Bosanska Gradiška, Derventa, Ključ, Kobaš, Kotor Varoš, Mrkonjić Grad i Prnjavor.

Obilježavajući dan džamija i džemata želja je, kaže, da se podsjeti na vjersku i kulturološku vrijednost tih objekata, a posebno onih koji su pod zaštitom i predstavljaju kulturnu i povijest važnost.

''Rušeći džamije i druge objekte islamske arhitekture, rušitelji su ustvari srušili i jedan dio svoje kulture, jer Ferhadija nije samo muslimanska, nego i baština Banje Luke, koji je bogat s različitim vjerskim identitetima, bez kojih ne bi bio to što jest. Uz Božju, i pomoć dobrih ljudi, a iz ljubavi prema tim porušenim objektima sa prvim povratnicima na područje ovoga muftijstva pristupa se čišćenju i obnovi porušenih vjerskih objekata. Na našu radost ti obnovljeni objekti mogu pružiti bolje uslove, što je u duhu vremena, ali ima i onih poput Ferhadije, Arnaudije, Kizlar agine džamije i mnogih drugih koje su obnavljane u svom izvornom obliku'', rekao je ef. Delić u povodu manifestacije “Dan džemata i džamija”, koja je organizirana kao podsjećanje na 7. svibanj 1993. godine, kada je porušena banjalučka Ferhadija, ali i sve druge džamije tokom posljednjeg rata.

Cilj tog skupa je, kaže, ukazati na teška vremena, ali i posvjedočiti da je moguće i nakon svih izazova krenuti naprijed i gledati pozitivnije u budućnost.

Umjesto zaključka, a u povodu “Dana džamija i džemata”, može se, dodao je, posvjedočiti da su u minulim desetljećima džamije dijelile sudbinu naroda kome su pripadale.

''Džamije su uglavnom obnovljene, sljedeći tu logiku nadamo se da će i naši džemati doživjeti istu sudbinu'', dodao je Samir ef. Delić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Kotor-Varoš.

Kopirati
Drag cursor here to close