Peta

Obljetnica pohoda Pape u tamo nekom Fordu

''Nedopustivo je da na netrpeljivost potiču upravo oni koji su dužni tu slobodu čuvati te da se prijetnje prema slabijima prikazuju kao pravedan i ispravan način gledanja na povijest i put izgradnje zajedničke budućnosti u ovoj zemlji''
Kultura / Vjera | 05. 06. 2020. u 10:52 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sarajevo, 6. lipnja 2015. godine bilo je centar svijeta. O Sarajevu prije pet godina moglo se čuti samo najljepše i najbolje. Sarajevo, 6. lipnja pet godina unatrag svijetu je poslalo snažno i jaku poruku da unatoč tolikim ranjavanjima, strahovima i sivilu iznad nas, svatko od nas može dodati malo svoje životne boje i život ovdje na jedan dan učiniti ljepšim za sebe, ali i za generacije koje dolaze.

Tog sunčanog lipanjskog dana glavni grad Bosne i Hercegovine posjetio je papa Franjo i po mišljenju mnogih bio je to jedan od najljepših trenutaka posljednjih godina koji se dogodio Bosni i Hercegovini u kojem su svi ljudi dobre volje ujedinili svoje snage kako bi u svijet poslali poruku mira. Tijekom posjete Sarajevu, sveti Otac pokazao je svoju jednostavnost, skromnost ne skidajući osmijeh s lica na ulicama glavnog grada BiH dok je veselo mahao građanima, bez obzira na njihove godine, vjersko i nacionalno opredjeljenje i sl.

''Mir Vama'' slogan je koji je papa Franjo više puta ponovio tijekom posjete u Sarajevu pozivajući sve građane Bosne i Hercegovine i cijeloga svijeta na dijalog pun povjerenja, na otkrivanje bogatstva svakoga od nas. Osim odličnog pretprograma na Koševu, te sv. Mise na kojoj je sudjelovalo 70.000 vjernika, posjet pape Franje Bosni i Hercegovini ostat će zapamćen po prvom povijesnom susretu s mladima na kojem je sudjelovalo više od 6.000 mladih.

Posjeta pape Franje Bosni i Hercegovini, i Sarajevo velika je čast za svakog građanina Bosne i Hercegovine. U organizaciji Državnog i Crkvenog odbora za doček Pape, Hrvatskom kulturnom društvu Napredak povjereno je da pripremi 150 mladih u narodnim nošnjama svih konfesija, da na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekaju i isprate Papin dolazak i odlazak iz Bosne i Hercegovine.

Povodom ovog važnog povijesnog dana za BiH, te u povodu pete obljetnice apostolskog pohoda pape Franje Bosni i Hercegovini - vrhbosanski nadbiskup metropolit Vinko kard. Puljić dao je izjavu u kojoj je posebno podcrtao neke Papine riječi, a to je da je ''zadaća političara raditi na očuvanju temeljnih ljudskih prava, među kojima istaknuto mjesta ima i ono o vjerskoj slobodi.''

A u vjersku slobodu,dakako, spada i pravo da Crkva moli za svoje pokojne onako kako to ona vjeruje.

''Nedopustivo je da na netrpeljivost potiču upravo oni koji su dužni tu slobodu čuvati te da se prijetnje prema slabijima prikazuju kao pravedan i ispravan način gledanja na povijest i put izgradnje zajedničke budućnosti u ovoj zemlji'', navodi se u izjavi kardinala Puljića.

Također, Puljić se prisjeća i kako je Sveti Otac u katedrali, nakon što je čuo svjedočenja dvojice svećenika i jedne redovnice o njihovim patnjama u zarobljeništvu tijekom posljednjega rata, poručio:

''Narod koji zaboravlja svoja sjećanja nema budućnosti. Ovo je sjećanje vaših očeva i majki u vjeri: ovdje su govorile samo tri osobe, ali iza njih stoje mnoge osobe koje su propatile na isti način. Drage sestre, draga braćo, nemate pravo zaboraviti vašu povijest. Ne da se svetite, nego da stvarate mir. Ne da bi gledali na ova svjedočenja kao ne nešto čudno što se dogodilo, nego da biste voljeli kao što su oni voljeli. U vašoj krvi, u vašem pozivu je poziv, u njemu je krv ovo troje mučenika. Tu je krv i poziv mnogih redovnika i redovnica, mnogih svećenika i sjemeništaraca i bogoslova... Oprostiti onome tko te tuče, tko te muči, gazi, koji ti prijeti s uperenom puškom da će te ubiti, to je teško. Oni su to učinili, i propovijedaju da to treba činiti.'', priopćeno je.

Kopirati
Drag cursor here to close