od 16. do 20. srpnja

Obilježeni XX. Dani sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu

I ove su godine dan uoči proslave patrona župe, u subotu 17. srpnja 2021., duhovna i kulturna zbivanja tradicionalno bila u selu Korita.
Kultura / Vjera | 23. 07. 2021. u 08:27 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Bosanskom Grahovu održana je po dvadesti put od 16. do 20. srpnja 2021. kulturno-vjerska manifestacija „Dani sv. Ilije proroka“ u organizaciji župe sv. Ilije proroka Bos. Grahovo i tamošnje Udruge za očuvanje kulturne i povijesne baštine „Don Juraj Gospodnetić“.

Sportski dio manifestacije sastojao se od pljočkarskog i malonogometnog turnira. Na V. Pljočkarskom turniru, održanom 17. srpnja u dvorištu župne crkve u Obljaju, nastupali su natjecatelji iz Istarskog pljočkarskog saveza te domaćini iz Pljočkarskog kluba Bosansko Grahovo. Nastupilo je 11 parova raspoređenih u dvije kvalifikacijske skupine, a na kraju je slavio par Stanko Sarić-Ivan Marijić.

Na XIX. pozivnom malonogometnom turniru održanom 20. srpnja 2021. na školskom igralištu u Bos. Grahovu nastupilo je sedam momčadi: HNK Srđevići, MNK Seljak Livno, Šumarija Bos. Grahovo, Udruga DJG Bos. Grahovo, NK GOŠK Kaštel Gomilica, MNK Knin te Veterani NK Dinara Knin. Pobjednici turnira bili su nogometaši Seljaka koji su u finalu svladali MNK Knin rezulatom 5:2.

Foto: Davor Klecina / Obilježeni XX. Dani sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu

I ove su godine dan uoči proslave patrona župe, u subotu 17. srpnja 2021., duhovna i kulturna zbivanja tradicionalno bila u selu Korita. Najprije je domaći župnik don Davor Klečina slavio sv. Misu kod kapelice sv. Jeronima, a potom su svi posjetili spomen-obilježje i pomolili se za ubijeni bračni par Vulić 1992 g. Ove je godine po prvi put posjećeno i moljeno pred novopodignutim spomen-obilježjem poginulim Virovitičanima 1995. g. iz 81 gard. bojne HV „Kumovi“.

Jubilarna X. pjesnička večer u čast don Jurja Gospodnetića ove je godine zbog kiše održana u prostorijama društvenog doma u izgradnji u Koritima. Svoju je duhovnu i domoljubnu poeziju čitalo četvoro pjesnika: Tomislav Marijan Bilosnić iz Zemunika, Blaženka Jardas iz Požege, Melani Strinić iz Livna te moderator večeri Ante Nadomir Tadić Šutra iz Knina. Pročitana je i poezija dvojice pjesnika koji su bili spriječeni sudjelovati, Petra Vulića iz Splita te Fabijana Lovrića iz Knina. Ova je prigoda iskorištena da se gostima obrati i povjesničar iz Bihaća dr. Franjo Jurić koji je ukratko predstavio svoju doktorsku disertaciju „Bihać – sjedište Velike župe Krbava i Psat 1941.-1945,“ koja je nedavno publicirana.

Foto: Davor Klecina / Obilježeni XX. Dani sv. Ilije proroka u Bosanskom Grahovu

Vanjska proslava patrona župe Bos. Grahovo održana je u župnoj crkvi sv. Ilije proroka u nedjelju 18. srpnja 2021. Svečanu svetu misu predslavio je župnik don Davor Klečina, a na misi su pjevale sestre Služavke malog Isusa iz Žabljaka. Okupio se veći broj domaćih vjernika kao i onih iz dijaspore te susjednih župa, a bili su nazočni i predstavnici vlasti. Nakom mise su pred crkvom članovi KUD „Tribanj“ iz Bile kod Livna izveli prigodan kulturni program, a nastupio je i diplar s Uništa Miodrag Galiot.

Župnik Klečina je pohvalio zajedništvo župljana iz Grahova te izvrsnu suradnju koju župa ima s domaćom udrugom Don Juraj Gospodnetić. Kao plod tog zajedništva i suradnje događa se i obnova crkvenog dvorišta, a s tim u vezi najavljena su i dva skorašnja događaja – blagoslov vitraja u crkvi koje će blagosloviti banjolučki biskup Franjo Komarica 7. kolovoza u povodu 80. godišnjice stradanja župljana i župnika Gospodnetića te dovršetak novog spomen-obilježja svim žrtvama 2. svjetskog rata i Domovinskog rata na području Grahova 13. kolovoza, u povodu Dana sjećanja na poginule branitelje.

Kopirati
Drag cursor here to close