Svečana akademija

Obilježena 100. godišnjica fra Didakove akcije spašavanja djece od gladi

Kultura / Vjera | 05. 09. 2017. u 20:11 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečana akademija u povodu 100. godišnjice akcije fra Didaka Buntića koji je 17.000 djece spasio od gladi odvozeći ih za vrijeme i nakon Prvog svjetskog rata iz Hercegovine u Slavoniju, okupila je u utorak navečer u Mostaru veliki broj predstavnika političkog, društvenog, gospodarskog, kulturnog i vjerskog života BiH i Hrvatske.

Provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Miljenko Šteko, govoreći o akciji spašavanja, kazao je kako je fra Didak Buntić bio jedna ogromna veličina od čovjeka koji je spasio 17 000 djece svih vjera od gladi jer kako je kazao "bol od gladi jedan je od najnepodnošljivijih boli".

- Ako sve riječi svijeta nisu vrijedne suze jednoga djeteta onda osobito naše riječi večeras ne mogu biti dostatne da opišu veličinu fra Didakova djela, čovjeka koji je tiho radio, a veličanstveno odgovorio na znakove svoga vremena - kazao je provincijal.

Prisutnima se obratio i supokrovitelj događaja, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić kazavši kako je fra Didak bio Božji čovjek na zemlji koji je osjećao tegobu običnog čovjeka, pouzdavajući se jedino u Božju pomoć i snagu duha.

- Bojim se da mi danas jako malo poznajemo fra Didaka i njegovo djelo, ali on nam svima može biti uzor i putokaz u sadašnjosti, ali budućnosti - kazao je Bandić.

U ime hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović koja je također supokoroviteljica događaja obratio se njezin izaslanik Tomislav Mađar koji je u svoje osobno i u predsjedničino ime čestitao stotu obljetnicu ovog važnog poduhvata fra Didaka Buntića.

- Fra Didak je bio istinski prosvjetitelj i vizionar, čovjek vođen ljubavlju prema Bogu i prema čovjeku. Riječ je o franjevcu koji je Isusove riječi razumio i uistinu po njima živio. Ostavio je neizbrisiv trag kroz brojna područja u kojima je djelovao, ali svakako će ostati zauvijek zapamćen po iznimnom poduhvatu spašavanja djece, čiju obljetnicu večeras obilježavamo – kazao je Mađar.

Akademiji je nazočio i hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je naglasio kako je jako važno evocirati uspomenu na fra Didaka Buntića, čovjeka humanistu koji je u najtežim trenutcima za sudbinu svoga naroda poduzeo korake koje rade odvažni, hrabri, domoljubni i vrijedni ljudi.

- Činjenica da je spasio toliko djece u takvim okolnostima govori o tome da je ostavio generacije ljudi i njihove potomke koji su živi spomen na njegovo djelo – kazao je Plenković izrazivši želju da uspomena na fra Didaka "živi među svima nama".

Visoki pokrovitelj manifestacije, predsjedatelj Predsjedništva BiH Dragan Čović kazao je kako je na ovoj akademiji premalo vremena da se nabroji sve ono dobro što je činio fra Didak Buntić.

- Ova obljetnica treba biti poticaj svima nama koji baštinimo ovu Hercegovinu koja je uvijek bila bogata, samo je pitanje znamo li uzeti ono što nam je od Boga dano. Neka nam fra Didak bude vodilja u onome što radimo, bilo što to bilo - kazao je Čović.

Svečanu akademiju u Hrvatskom domu "Herceg Stjepan Kosača" glazbeno su upotpunili Zagrebačka filharmonija i Akademski mješoviti zbor 'Pro musica' Mostar.

Organizator događaja je Hercegovačka franjevačka provincija.

Kopirati
Drag cursor here to close