Angelo Becciu

Neobična i ozbiljna ostavka u Vatikanu

Najvažnije pravo kardinala mlađih od 80 godina je sudjelovanje u konklavi koja bira novog Papu. Takvo odricanje znači da je razlog Becciuove ostavke vjerojatno ozbiljan.
Kultura / Vjera | 25. 09. 2020. u 07:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Moćni vatikanski kardinal koji je upleten u nekretninski skandal u četvrtak je iznenada podnio ostavku i odrekao se prava da sudjeluje u izboru idućeg Pape.

U kratkom priopćenju, neuobičajeno objavljenom navečer, stoji kako je papa Franjo prihvatio ostavku kardinala Giovannija Angela Becciua, čelnika odjela koji odlučuje o kanonizaciji.

No značajniji dio priopćenja je onaj u kojem stoji da se 72-godišnji Becciu odrekao "prava povezanih s funkcijom kardinala".

Najvažnije pravo kardinala mlađih od 80 godina je sudjelovanje u konklavi koja bira novog Papu. Takvo odricanje znači da je razlog Becciuove ostavke vjerojatno ozbiljan.

Posljednji koji je to učinio bio je škotski kardinal Keith O'Brien, 2013. godine zbog seks skandala.

Becciu je do 2018. bio zamjenik državnog tajnika, što je jedna od najmoćnijih funkcija u Vatikanu.

Tijekom mandata je bio dio kontroverznog dogovora pod kojim je vatikansko Tajništvo koristilo crkveni novac za kupovinu luksuzne zgrade u Londonu.

Istraga o tom slučaju je prošle godine dovela do suspenzije petero vatikanskih dužnosnika, ostavke vatikanskog šefa policije i odlaska bivšeg čelnika vatikanskog Ureda za financije.

Becciu je tad odbacivao svoju krivnju i branio kupovinu u Londonu, tvrdeći da je nekretnini narasla vrijednost, piše Hina.

Vatikanska policija je u lipnju uhitila Ginaluigija Torzija, talijanskog posrednika u toj kupovini, optuživši ga za iznudu, pronevjeru, prijevaru i pranje novca.

Kasnije je pušten, no istraga i dalje traje. Vatikanski izvori tvrde da će presude biti izrečene uskoro.

Kopirati
Drag cursor here to close