Prosvjed u Crnoj Gori

Nećemo dozvoliti ustoličenje mitropolita SPC na Cetinju

Odluku čelništva SPC-a da ustoliče mitropolita Joanikija baš na Cetinju, prosvjednici vide kao pokušaj da se unizi nacionalno, državno i duhovno središte Crne Gore. Oni im poručuju da to urade bilo gdje drugo osim u Cetinjskom manastiru.
Kultura / Vjera | 22. 08. 2021. u 17:02 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tisuće Crnogoraca noseći nacionalne zastave poručile su u nedjelju s prosvjednog skupa na Cetinju da neće dozvoliti da poglavar Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori Joanikuje bude ustoličen 5. rujna u cetinjskom manastiru.

Odluku čelništva SPC-a da ustoliče mitropolita Joanikija baš na Cetinju, prosvjednici vide kao pokušaj da se unizi nacionalno, državno i duhovno središte Crne Gore. Oni im poručuju da to urade bilo gdje drugo osim u Cetinjskom manastiru.

"Ne branimo mi srpskom patrijarhu da ustoliči svojeg namjesnika koje je izgradila ili dobila crkva Srbije u Crnoj Gori, ali ne dozvoljamo taj okupatorski čin u stolici Svetoga Petra u Cetinjskom manastiru kao viševjekovnome i vječitome simbolu crnogorske duhovne, državne i nacionalne samobitnosti i slobode”, navedeno je u deklaraciji prosvjeda koju je pročitao Predrag Vušurović, nekadašnji predsjednik omladine liberalnog saveza Crne Gore – Slavka Perovića.

U Deklaraciji je navedeno da druge domovine do Crne Gore nemaju i da neće dozvoliti njenu klerikalizaciju, fašizaciju, asimiliaciju i nikad upatanje u "srpski svet". Pokušaj ustoličenja mitropolta SPC na Cetinju vide kao kao simbolički dokaz pristanka na okupaciju.

“Okupaciju onih što Crnogorce ne priznaju ni kao pravoslavce, ni kao muslimane, ni katolike, što nas ne priznaju kao naciju, što nam ne priznaju ni jezik ni državu, ni crkvu ni kulturu”, priopćio je Vušurović, istaknuvši, u ime okupljenih građana, da je najveća vrijednost suvremene Crne Gore njena multietnička harmonija.

"To je jedina balkanska zemlja čiji manjinski narodi pružaju podršku državnom suverenitetu, i mi marionetskoj vlasti tu civilizacijsku tekovinu nećemo dozvoliti da unizi. Crna Gora je stoljećima dio europske civilizacije i mi ćemo se svim raspoloživim sredstvima boriti za europske vrijednosti sekularizma, građanskog društva i multikulturalnog sklada, jer to je uslov i našeg opstanka", poručeno je sa skupa na Cetinju.

Crnogorski mediji procijenili su da se na Cetinju okupilo oko 10 tisuća prosvjednika, kojoj nisu marili za epidemiološke mjere, nisu nosili maske i držali distancu. Skup je osiguravao veliki broj policajaca, a oko Cetinjskog manastira, u kojem bi trebalo da se održi ustoličenje mitropolita SPC Joanikija,  postavljena je zaštitna ograda.  

Prosvjedni skup prošao je mirno, a nakon zvaničnog dijela povorka prosvjednika prošetala je ulicama Cetinja.   

Uoči današnjeg okupljanja veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država preporučilo svojim državljanima da izbjegavaju područje demonstracija ili neuobičajene gužve, da prilagode osobne sigurnosne planove i da prate lokalne medije.

Zbog naraslih napetosti u Crnoj Gori, sredinom prošlog tjedna veleposlanstva SAD-a i EU pozvali su na dijalog i upozorili da su izjave koje kreiraju etničke i vjerske napetosti u suprotnosti s europskim vrijednostima, te su naveli kako potiču crnogorske vlasti i SPC da blisko surađuju po pitanju mjesta ustoličenja novoizabranog mitropolita Joanikija, pri čemu sigurnost građana treba biti na prvom mjestu.

U crnogorskoj vladi koja je izabrana početkom prosinca 2020. godine, većina ministara bliska je Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC), na čiji je predlog Zdravko Krivokapić izabran za premijera.

Kopirati
Drag cursor here to close