Kavazović

Ne pozivajmo druge u dobro riječima nego postupcima

Ramazan, podsjetio je reis Kavazović, zbog događaja koji su se u njemu dogodilo zauzima istaknuto mjesto među mjesecima.
Kultura / Vjera | 15. 05. 2018. u 13:10 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je vjernicima ramazansku poruku u kojoj ih podsjeća da je ramazan mjesec posta, pun praštanja i Božje milosti, odricanja i darežljivosti.

Ramazan, podsjetio je reis Kavazović, zbog događaja koji su se u njemu dogodilo zauzima istaknuto mjesto među mjesecima. U njemu je noć Lejletu-l-kadarska kada je počela objava Časnog Kur'ana. U tom odabranom mjesecu zrake Božanskog svjetla u svom punom sjaju ogrijale su ljudsku dušu i srce, prosvijetlile ljudski razum i ukazale na puteve sreće i spasa.

''Danas kada sve više ljudi progovara jezikom nepovjerenja potrebne su riječi Božije koje nam pomažu da pogledamo i odbacimo koprenu koja nam se nameće, da u ljudima vidimo ono najbolje i da se s onima s kojima se ne slažemo okupimo oko zajedničke riječi. Zato, draga braćo i sestre, provedite ovaj mjesec uz posljednju Božiju objavu, uz njene poruke i pouke'', poručio je reis Kavazović.

Ramazan je, naglasio je, za muslimane ovih prostora bio mjesec Kur'ana.

''Naši dobri preci su u ramazanu vidjeli mjesec prilika. Bio je to mjesec u kojem su se posebno natjecali u dobru. Neka opet bude tako. Ponovo oživimo naše džemate i džamije, i stare vjere plamen u našim zajednicama. Ne pozivajmo druge u dobro riječima nego postupcima'', kazao je reisu-l-ulema.

Ističe također da je ramazan prilika za preporod naših duša, ali i naše zajednice. Posteći mi, kako je kazao, postajemo svjesni vlastitih slabosti, nemoći i granica ali i toga što snagom svoje volje možemo postići.

''Pokažimo solidarnost prema onim slabijim u našim mahalama, našoj zajednici i društvu općenito. Posebno vas pozivam da preuzmemo zajedničku odgovornost za izbjeglice, migrante i žrtve trgovine ljudima kojih je ovih danas sve više u našim gradovima. Država treba ponuditi rješenja za ovo pitanje a mi moramo pokazati ljudskost i solidarnost i pomoći prema svojim mogućnostima'',  poručio je reis Kavazović.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH na kraju je svima u domovini i iseljeništvu poželio sretne i blage ramazanske dane i da u njima zasluže Božiji oprost i milost.

Ramazan šerif mubarek olsun poželio je na kraju ramazanske poruke reisu-l-ulema Kavazović.

Kopirati
Drag cursor here to close