Mostar

Nakon skoro tri desetljeća Saborna crkva u punom sjaju

Posljednji od sedam pozlaćenih krstova postavljen je u 13 sati i time su završeni grubi građevinski radovi na ovom hramu čija obnova je počela u listopadu 2010. godine.
Kultura / Vjera | 26. 02. 2021. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na zvonik Saborne crkve Svete Trojice u Mostaru danas je postavljen pozlaćeni krst od tri i pol metra visine čime se ova bogomolja, nakon skoro tri desetljeća, ponovo izdigla nad Mostarom u punom sjaju i ljepoti, piše Topportal.

Posljednji od sedam pozlaćenih krstova postavljen je  u 13 sati i time su završeni grubi građevinski radovi na ovom hramu čija obnova je počela u listopadu 2010. godine.

Saborna crkva u Mostaru sagrađena je daleke 1873. godine i do izgradnje Hrama Svetog Save u Beogradu, bila jedna od najvećih pravoslavnih bogomolja na Balkanu. Bila je jedan od simbola Mostara, kao i simbol viševjekovnog postojanja Srba na ovom prostoru. Saborni hram u Mostaru je i nacionalni spomenik te mu je zbog toga u potpunosti vraćen predratni vanjski izgled.

Foto: Bljesak.info / Postavljen posljednji od sedam pozlaćenih krstova

Nakon završetka grubih građevinskih radova ostaje još ogromni posao da crkva bude onakva kakva je i bila. Potrebno je još završiti uređenja enterijera i partera, ali oni će nažalost morati sačekati zbog nedostatka sredstava.

Mostarski paroh Radivoje Krulj kaže da sada, nažalost, slijedi obustava radova, dok se ne osiguraju sredstva.

Video: ATV

''Predsjednik Republike Srbije u travnju 2019. godine obećao je da će Republika Srbija uplatiti 1,5 milijuna eura za završetak crkve, a do sada je uplaćeno 500.000 eura, tako da se nadamo pomoći iz Beograda kako bi nastavili sa obnovom'', kaže Krulj.

On napominje da je krajem prošlog prosinca u Beogradu razgovarao s premijerkom Srbije Anom Brnabić koja je poručila da je Vlada Srbije obnovu crkve u Mostaru ''prepoznala kao jedan od najznačajnijih projekata'' i da će ''nastaviti da podržava njeno vaskrsavanje, koje ima veliki značaj za srpski narod, ne samo u Mostaru, nego u čitavoj BiH''.

Kopirati
Drag cursor here to close