Filipović i Puljić

Najavljena obnova crkve na Alipašinom Polju

Ministar Filipović i kardinal Puljić najavili obnovu crkve na Alipašinom Polju
Kultura / Vjera | 15. 03. 2019. u 15:15 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Damir Filipović posjetio je danas Vrhbosanskog nadbiskupa kardinala Vinka Puljića.

Od ove godine Ministarstvo raspolaže grantom za financiranje svih vjerskih i kulturno – povijesnih objekata te je ovo bila prilika da kardinal informira ministra o prioritetima za rekonstrukciju crkvenih objekata. Među njima je obnova crkve na Alipašinom Polju u Novom Gradu.

Po riječima ministra za sve religijske zajednice planirano je izdvajanje sredstava u iznosu do 15.000 KM, ali je moguće da se ona u narednom periodu povećaju.

Nadbiskup Puljić je istaknuo kako je crkva na Alipašinom Polju jedna, od njih 155 koje su u nadležnosti nadbiskupije na području Kantona Sarajevo najprioritetnija da se uradi.

Mišljenja je i da treba obnoviti fasadu Vrhbosanske katoličke bogoslovije koja je ujedno i ogledalo grada, ali ima i svoju kulturnu i povijesnu vrijednost.

Kardinal Puljić smatra da bi se to moglo realizirati udruživanjem sredstava Kantona, općine i crkve, te dodao da je u Sarajevu najljepša crkva upravo ona koja se nalazi uz Bogosloviju na Katedrali, jer to je imitacija crkve Svetog Petra u Rimu.

Ministar Filipović je kazao da će obaviti i razgovore s Ministarstvom kulture i sporta vezano za obnovu fasade Bogoslovije, jer je to i kulturni spomenik, priopćeno je iz Press službe KS.



Kopirati
Drag cursor here to close