Dušan Kekić

Na vrhu Hercegovine sagradio crkvu

Kultura / Vjera | 31. 07. 2016. u 10:41 Sa.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njegovo Preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije sa svećenstvom Eparhije osvetio je Hram Svete Petke u Čemernu kod Gacka, kojeg je sagradio najmlađi ktitor u eparhiji Dušan Kekić iz Beograda, porijeklom iz ovog sela.

U Čemernu, koje se nalazi na najvišoj tački nadmorske visine od Beograda do Jadranskog mora – na 1.350 metara, prema povijesnim podacima, nikada nije postojala nikakva bogomolja, pa je osvještenje ovog hrama, koji je napravljen po uzoru na Lovćensku kapelu i prisustvo vladike Grigorija imala poseban značaj za mještane.

U prigodnoj besjedi episkop Grigorije je rekao da je crkva sagrađena na divnom, božanskom mjestu, Božje tvorevine i ljubavi, te da postoji bezbroj razloga za radost, istakavši da ovaj hram nije najveći, ali da je najviši u ovoj eparhiji i da će se vjernici njime ponositi kao i svakim drugim hramom koji je podignut u slavu Božju.

On je poručio okupljenim mještanima i gostima da ne budu gordi, da se ne svađaju već da šire ljubav i praštaju jedni drugima, jer je neljudski mrziti nekoga, dodavši da je bezbroj razloga da se čovjek raduje i veseli i da srce podigne ka Bogu, da srca osjete miris milosrđa, milosti i dobrote Božje.

“Živimo u svijetu u kojem nas neprestano prožima i neprestano prijete nevolja, smrt, bolest, tuga, nemoć, neimaština, svađa, zato je važno da se vratimo Svetom Jevanđelju jer nam otkriva da volimo Boga, da volimo jedan drugoga, da nikoga ne mrzimo, da nikome ne činimo zlo”, istaknuo je vladika Grigorije.

Kopirati
Drag cursor here to close