Blagdan

Na mostarskom groblju Masline obilježen blagdan 'Svih svetih'

Blagdan je Svih svetih, dan kojim Katolička crkva slavi sve kanonizirane, ali i svece koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a još nisu kanonizirani.
Kultura / Vjera | 01. 11. 2018. u 11:36 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Blagdan Svih svetih polaganjem cvijeća, paljenjem svijeća i slavljenjem Svete mise obilježen je i na mostarskom groblju Masline. Blagdan je Svih svetih, dan kojim Katolička crkva slavi sve kanonizirane, ali i svece koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a još nisu kanonizirani.

Foto: Bljesak.info / Na mostarskom groblju Masline obilježeni 'Svi Sveti'

Polazeći od liturgije Crkve u središtu svetkovine Svih Svetih nije smrt nego život. Bog poziva sve ljude svih naroda i svih vremena u vječno zajedništvo svoje ljubavi. Krist je otkupitelj svih ljudi, i svi su pozvani od Boga biti sveti. Dan nakon Svih svetih se slavi Dušni dan kada je prisjećamo svih svojih pokojnika.

Foto: Bljesak.info / Na mostarskom groblju Masline obilježeni 'Svi Sveti'

Dušni dan slavi se svake godine 2. studenoga, kada se sjećamo svih svojih pokojnika. Taj dan su pohodi grobovima i grobljima znak pažnje i vjere. Tog dana ljudi se mole za duše svojih dragih pokojnika, za njih pale svijeće na grobovima, nazoče svetoj misi, povezujući se tako svojim molitvama s njima i moleći Božje milosrđe da ih što prije očisti od svih slabosti te da ih uvede tamo "gdje s oka svaka suza nestaje". Dušni dan ili Dan svih vjernih mrtvih izraz je nade i vjere u zagrobni život. 

Foto: Bljesak.info / Na mostarskom groblju Masline obilježeni 'Svi Sveti'
Kopirati
Drag cursor here to close