Tri godine od pohoda BiH

Na današnji dan prije tri godine papa Franjo iz Sarajeva poslao snažnu poruku

Poglavar katoličke crkve tada je pozvao Hrvate, Bošnjake i Srbe u BiH na slogu i mir, rekavši da je to "posao koji se ostvaruje svakoga dana, korak po korak".
Kultura / Vjera | 06. 06. 2018. u 08:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Bljesak.info  / Vjernici pozdravljaju Papu na Koševu (6. lipnja 2015. godine)

Na današnji dan prije tri godine poglavar Katoličke Crkve papa Franjo posjetio je Bosnu i Hercegovinu.

Središnji događaj njegovog jednodnevnog posjeta BiH bila je svečana Sveta misa koju je služio pred oko 70.000 hodočasnika na stadionu Koševo u Sarajevu.

Video: Papa ulazi na stadion uz pjesmu 

Papa je stigao na stadion u papamobilu, a oduševljeno mnoštvo pozdravilo ga je povicima "Papa mi te volimo" i "Mir vama", a za vrijeme njegovog ulaska na stadion 53 zbora, kao i cijeli stadion, zapjevao je pjesmu ''Krist na žalu'' koja je oduševila Papu.

Među desecima tisuća ljudi na stadionu bilo je hodočasnika iz cijelog svijeta, od Sjeverne i Južne Amerike pa do Azije, a najviše ih je bilo iz BiH i Hrvatske.

Foto: Bljesak.info  / Pastoralni pohod pape Franje u Sarajevu održao se pod gleslom ''Mir vama'' (6. lipnja 2015. godine)

Papa Franjo s Koševa odaslao snažne poruke

Papa Franjo tog je dana uputio snažan apel za mir u svijetu i slogu među narodima, rekavši da se danas vodi "treći svjetski rat u dijelovima" koji smišljaju oni što žele prodavati oružje.

"Težnja za mirom i trud oko njegova postizanja sukobljavaju se s činjenicom da se u svijetu danas vode toliki oružani sukobi. To je vrsta trećeg svjetskog rata koji se vodi u dijelovima", rekao je Papa na propovijedi na stadionu Koševo prije tri godine.

Foto: Bljesak.info  / Vjernici pozdravljaju Papu na Koševu (6. lipnja 2015. godine)

"Postoje neki koji izazivaju tu klimu, koji izazivaju sukobe među kulturama i civilizacijama i koji smišljaju ratove da bi prodavali oružje", dodao je Franjo pred oko 70.000 okupljenih vjernika.

Tog dana posebno je odjeknula njegova poruka: "Vi to vrlo dobro znate.. kolika razaranja, kolika patnja, kolika bol. Iz ovoga grada uzdiže se vapaj naroda Božjeg: nikada više rata". Poglavar katoličke crkve tada je pozvao Hrvate, Bošnjake i Srbe u BiH na slogu i mir, rekavši da je to "posao koji se ostvaruje svakoga dana, korak po korak".

Foto: Bljesak.info  / Detalj s misnog slavlja na Koševu (6. lipnja 2015. godine)

"Mir je djelo pravde, koja je primijenjena, življena. Osoba, narod koji sam doživljavao kao neprijatelja ima isto lice kao ja, moje srce, moju dušu. Istinska bi pravednost bila činiti toj osobi i narodu sve što bih volio da bude učinjeno meni i mome narodu", poručio je Papa na Koševu na današnji prije tri godine.

Ford Focus i odlazak uz hercegovačku gangu

Poznat po kršenju protokola, papa Franjo isto je učinio i u Sarajevu prije tri godine. On se odlučio voziti u skromnom Ford Focusu i to otvorenog prozora unatoč svim sigurnosnim standardima i protokolima.

Domaćini iz Predsjedništva BiH osigurali su za izaslanstvo iz Vatikana skupocjene limuzine, no skromni Argentinac odbio je navedeno blještavilo.

Foto: Bljesak.info  / Detalj s misnog slavlja na Koševu (6. lipnja 2015. godine)

Također, prekršio je protokol i na samo odlasku iz Sarajeva kada se u zračnoj luci zadržao s članovima folklornih društava koja su ga ispratila tradicijskim pjesmama, a svakako vrijedi istaknuti i hercegovačku gangu. Također, na odlasku je za poklon dobio ručno izrađenu starinsku hercegovačku zobnicu.

Dolazak Pape u Bosnu i Hercegovinu jako je značio Hrvatima u BiH, ali i ostalim narodima koji su imali veoma pozitivno mišljenje o njegovom pohodu. 

Video: Snimka mise na Koševu
Kopirati
Drag cursor here to close