Noć bitke na Bedru

Muslimani večeras obilježavaju Lejletul-Bedr

Bitka na Bedru, (mjesto u blizini Medine) dogodila se 17.ramazana 2.godine po hidžri, ili 17.ožujka 624.godine. Muslimana je bilo 314 a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300.
Kultura / Vjera | 21. 05. 2019. u 10:16 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muslimani u Bosni i Hercegovini i svijetu prigodnim programom večeras obilježavaju Lejletul- Bedr - Noć bitke na Bedru, koja je bila najznačajnija bitka i povijesti islama i muslimana, bitka u kojoj je malobrojna grupa  porazila mnogobrojnu. 

Bitka na Bedru, (mjesto u blizini Medine) dogodila se 17.ramazana 2.godine po hidžri, ili 17.ožujka 624.godine. Muslimana je bilo 314 a njihovih neprijatelja, idolopoklonika je bilo 1.300. 

Iako brojčano slabiji, muslimani su, predvođeni Muhammedom a.s. vojno porazili neprijatelje. Tada je poginulo 14 muslimana, a neprijatelja 70, ostali su zarobljeni. 

O toj pobjedi se u Kur'anu kaže „Koliko je malih grupa pobijedilo velike grupe s Allahovom dozvolom. A Allah je sa strpljivima.” (El-Bekare, 249) 

Zato se je bitka na Bedru inspiracija muslimanima i potvrda da brojčani odnos snaga nije presudan, već iskrena vjera i to je znak da je snaga u jedinstvu muslimana. 

Bedr je sjećanje na  pobjedu prije svega nad samim sobom, kako kaže islamski učenjak Sejjid Kutb, ali do te pobjede ne može doći dok ne dođe do pobjede ljudske duše i na planu stvarnog života ''..kada se duša oslobodi od svojih želja i svojih strasti, prljavština i svojih mržnji, okova i lanaca, kada požuri u okrilje Allahove milosti i oprosta, postaje oslobođena svih tereta i omči – dolazi do pobjede''. 

U znak sjećanja na bedranske borce u džamijama se uči Bedrija i poimenično se prozivaju svi borci Bedra, i hazreti Osman, koji je bio spriječen teškom bolešću svoje žene, Poslanikove kćeri, da sudjeluje u bici.

Kopirati
Drag cursor here to close