Teravih-namaz

Muslimani klanjali prvi teravih-namaz nastupajućeg ramazana

Muslimani u BiH sinoć su klanjali prvi teravih-namaz te su na taj način obilježili početak mubarek mjeseca ramazana
Kultura / Vjera | 06. 05. 2019. u 08:02 Anadolija Agencija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Muslimani u Bosni i Hercegovini, kao i u ostalim balkanskim zemljama, sinoć su klanjali prvi teravih-namaz te su na taj način obilježili početak mubarek mjeseca ramazana

Veliki broj vjernika prisustvovao je prvom ovogodišnjem teravih-namazu u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu.

Prije teravih-namaza vjernicima se kratko obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji je govorio o vrijednostima ramazana i posta.

Zbog prisustva mnoštva vjernika, veliki broj njih je namaz klanjao u haremu Begove džamije.

Sinoć je teravih-namaz klanjan i u džamijama i mesdžidima širom Bosne i Hercegovine, uključujući i Ferhat-pašinu džamiju u Banjaluci i novoobnovljenu fočansku ljepoticu Aladžu.

Teravih-namaz, zajednička noćna molitva muslimana karakteristična za mjesec posta, klanjan je i u džamijama širom regije.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božje zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije Objave, Kur'ana, i noć Bedra, povijesnog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Muslimani, pored posta i klanjanja teravih-namaza od dvadeset rekata, ramazan provode nastojeći što više učiti i razumijevati kur'anski tekst, prisustvovati mukabelama, družiti se na zajedničkim iftarima i sehurima, razvijati duh međusobne solidarnosti te izvršiti obavezu koja proističe iz propisa zekata i sadekatu-l-fitra.

Kopirati
Drag cursor here to close