Bajram namaz

Mostarski muftija: Pred izazovima ne možemo zatvarati oči i ne poduzimati ništa

Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.
Kultura / Vjera | 13. 05. 2021. u 07:58 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bajram namaz na području Medžlisa Islamske zajednice (IZ) klanjan je u 48 džamije i mesdžida. Centralna manifestacija upriličena je u Karađoz-begovoj džamiji. Bajram namaz je predvodio i bajramsku hutbu održao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Muftija je, govoreći o balgornodnosti mubarek dana, istaknuo kako su jednomjesečni post i ibadeti, koje su vjernici prakticirali u svojim domovima i džamijama, oslobodili ih teških ovozemaljskih tereta i briga, tjeskoba i nemira.

Smiraj i spokoj

„Ramazan nas je oslobodio straha i neizvjesnosti, dao duševni smiraj i spokoj. Teret kušnje življenja sa zaraznom infekcijom korona virusa s kojom se nosimo već više od godinu dana svoju kulminaciju imao je s proljeća i do samoga ramazana, te smo s mubarek ramazanom doista zadobili Milost Božiju pa nam je bilo lakše“, kazao je muftija.

Foto: Bljesak.info / Klanjanje bajram namaza u Sjevernom logoru 

Podsjetio je na islamske maksime da vršenje vjerskih obreda ima za cilj izgradnje moralne ličnosti, postizanje spokojstva i ispravne životne orijentacije. „Kako ova zdravstvena kriza traje i ostavlja posljedice na brojnim poljima života, tako u našem životnom okruženju nastaju zlokobne i pesimistične teorije, populistički komentari i osvrti koji šire kulturu straha, mržnje, apatije, te nezadovoljstva svim i svačim. To utječe da se organski sklad i sloga u našem narodu nagrizu i dovedu u pitanje“, upozorio je muftije.

U tom smisli protumačio je nekoliko kur'anskih ajeta koji vjernike pozivaju na zaštitu od zavisti, ljubomore, pakosti, na činjenja dobra i njegovanje dobročinstva u svakodnevnom životu i ophođenju.

Stanje nereda

„Svi vjerujući ljudi, bez obzira kako Boga štuju i mole mu se, morali bi biti zabrinuti kada vidimo današnju djecu i mlade u rušilačkom nasilničkom naboju kojeg ispoljavaju i u školi prema svojim vršnjacima i kolegama, i u javnom prostoru prema privatnoj i zajedničkoj imovini svih građana. Svi oblici sportskog nadmetanja korisni su za izgradnju zdravog duha i tjelesnog zdravlja. Sport bi po svojoj prirodi trebao biti integrativni faktor u društvu koji povezuje i spaja. Nažalost, svjedočimo nečemu što je sušta suprotnost tome gdje se on zloupotrebljava u najopasnijem obliku sijanja mržnje i netrpeljivosti među narodima, vjerama, grupama. Ne možemo pred tim zatvarati oči i ne poduzimati što treba da se stanje mijenja i ide nabolje“, upozorio je muftija.

Foto: Bljesak.info / Klanjanje bajram namaza u Sjevernom logoru 

Prema njegovom mišljenju budućnost Bosne i Hercegovine, svih njenih naroda i pripadnika vjerskih zajednica nalazi se u izgradnji kulture dijaloga i zajedništva.

„Puno je stvari koje su nam zajedničke i oko kojih se možemo okupiti; nikome ne može ići u prilog isključivost i getoizacija, nikome ne ide u prilog iseljavanje i odlazak ljudi iz zemlje, nikome ne mogu ići u prilog opustjeli krajevi, neobrađena i u korov zarasla polja i nezasijane oranice. Stanje nereda nije prirodno stanje za život na Zemlji“, istaknuvši kako Bog neće pitati za nadmudrivanje, nadvikivanje, nadglasavanje i preglasavanje o temama koje životu i ljudima ništa ne pridonose, kazao je muftija. Na kraju hutbe pozvao je vjernike da učine sve što je u njihovoj moći da već od mubarek dana Bajrama što više dosljedno prakticiraju vjeru, da učine sve što mogu da među ljudima ponovo zavlada sloga i da čine što više dobrih i Bogu ugodnih djela.

 

Kopirati
Drag cursor here to close