Katedrala Mostara

Mostar: Sakrament krizme primilo 46 krizmanika

Biblijske su odlomke o Duhu Svetomu pročitali krizmanici, Evanđelje je navijestio župnik, a molitvene zazive izgovorila skupina krizmanika.
Kultura / Vjera | 21. 05. 2018. u 10:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U nedjelju, 20. svibnja 2018., u mostarskoj katedrali Marije Majke Crkve svečano je proslavljena svetkovina Duha Svetoga sv. Misom i podjelbom sakramenta krizme za 46 krizmanika, navedeno je na stranici Mostarsko-duvanjske biskupije.

Euharistijsku žrtvu i gozbu predvodio je i sv. krizmu podijelio apostolski nuncij u Angoli nadbiskup Petar Rajič (svećenik svojedobno zaređen za Trebinjsku biskupiju), koji se ovih dana nalazi u Hercegovini prigodom zaključenja jubilarne „Godine biskupa Žanića“. U koncelebraciji bila su četiri svećenika: župnik don Luka, župni vikari don Davor i don Ilija te biskupov tajnik don Pero. Pjevao je katedralni mješoviti zbor pod ravnanjem don Nike Luburića.

Pred nuncijem Rajičem kod oltara našla se izabrana krizmanica u ime svojih vršnjaka i vršnjakinja prvoga razreda srednjih škola, koja mu je uputila srdačnu dobrodošlicu, moleći da im po njegovim rukama Bog udijeli darove Duha Svetoga te da ovu sv. Misu prikaže za njih. Drugi je krizmanik uručio Nadbiskupu kao zajednički dar knjigu. Krizmanici su izabrali najnovije djelo koje je izišlo iz tiska ovih dana prevedeno na hrvatski jezik. I svi su se potpisali na knjizi s naslovom „Katolička Crkva i obraćenje“ poznatoga engleskog pjesnika, filozofa, teologa i pisca G. K. Cherstertona.

Pozdrav u ime župne zajednice izrekao je don Luka. Zahvalio je Bogu što nam je dao ovaj dan i ovo slavlje. Izrazio je dobrodošlicu i čestitku nadbiskupu Petru, predvoditelju ovoga dvostrukoga slavlja - misnoga i krizmenoga - njega je prije 30 godina (1987.) u ovoj katedrali zaredio za svećenika biskup Žanić, a prije desetak godina (u siječnju 2010.) ovdje je primio i biskupsko ređenje!

Na početku duhovske Mise Nadbiskup je zahvalio krizmanicima na daru, župniku na pozdravu te biskupu Ratku, što ga je delegirao da podijeli sakrament krizme i predvodi ovo Misno slavlje. Biskup ga je zamolio da prenese i njegovu poruku krizmanicima: da budu dobri! Osobito dobri vjernici!

Biblijske su odlomke o Duhu Svetomu pročitali krizmanici, Evanđelje je navijestio župnik, a molitvene zazive izgovorila skupina krizmanika.

Nakon propovijedi kandidati su se poredali za primanje sv. sakramenta. Proziv po imenu, utiskivanje pečata u čelo mazanjem krizmenoga ulja, izgovaranje riječi davanja i primanja sakramenta i potvrda zajedništva s Crkvom.

Na kraju Misnoga slavlja don Davor je izrekao zahvalu roditeljima i kumovima, a čestitku krizmanicima. Zahvalio je nadbiskupu Petru što je danas molio za krizmanike, što im je uputio pastirsku riječ o suradnji s Duhom Božjim. Kao što je svim krizmanicima uručio, tako je i Nadbiskupu dao krunicu, ručni rad i dar jednoga župljanina. 

Nadbiskupa i svećenike iz okolnih župa, koji su pristigli nakon nedjeljnih Misa, župnik je pozvao na objed, a krizmanici su sa svojim roditeljima pozvali rodbinu na radosno popodnevno čestitarsko druženje.

 

Kopirati
Drag cursor here to close