Otvoreni ''Dani Kur'ana''

Mostar: Iranski umjetnici izložili kaligrafske radove, iluminacije i drvoreze

U sklopu manifestacije, koja se održava treću godinu zaredom, upriličena je izložba kaligrafije, iluminacije, drvoreza i ostalih umjetnina iz Irana.
Kultura / Vjera | 24. 05. 2018. u 20:40 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manifestacija ''Dani Kur'ana'' otvorena je u četvrtak u prostorijama Iranskog konzulata u Mostaru, u organizaciji Kulturnog centra Veleposlanstva Irana te u suradnji s Muftijstvom mostarskim.

U sklopu manifestacije, koja se održava treću godinu zaredom, upriličena je izložba kaligrafije, iluminacije, drvoreza i ostalih umjetnina iz Irana.

Na izložbi su predstavljeni kaligrafski radovi autora Saida Reza Kamranija, sveučilišnog profesora i predavača kaligrafije u raznim obrazovnim centrima, potom iluminacije autora Mohsena Agamirija, dobitnika medalje drugog stupnja u oblasti umjetnosti i sudionika na brojnim izložbama u svijetu, te drvorezi čiji je autor Golamali Etminani Gasrodašti, profesor s 50 godina umjetničkog staža i dobitnik medalje prvog stupnja u oblasti umjetnosti.

Konzul za kulturu Veleposlanstva Irana Ali Ameri kazao je kako su na izložbi predstavljena tri vrlo istaknuta iranska umjetnika te kako se nada da će građani Mostara na ovaj način imati priliku da se još bolje i bliže upoznaju s bogatom iranskom kulturom.

Mostarski muftija Salem ef. Dedović izrazio je zadovoljstvo što je Mostar domaćin jedne ovako značajne manifestacije i što je do kulturne razmjene dviju zemalja došlo u mjesecu ramazanu.

''Sretni smo što je ramazan u Gradu Mostaru obogaćen ovim kulturnim događajem i što će javnost imati priliku upoznati umjetnike, doći na ovu izložbi i svjedočiti o jednom prefinjenom islamskom odnosu koji je nadahnut vjerom koja je producirala jednu sjajnu kulturu'', kazao je mostarski muftija.

Otvorenju su, među brojnim drugim uzvanicima, nazočili veleposlanik Irana u BiH Mahmut Hajdari, predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago te županijski ministar obrazovanja Rašid Hadžović.

Manifestacija ''Dani Kur'ana'', koja će u Mostaru trajati do 26. svibnja, bit će upriličena i u Sarajevu od 28. do 31. svibnja.

Kopirati
Drag cursor here to close