Medžlis IZ

Mostar: Bajram namaz će se klanjati u 47 džamija i mesdžida

Prema takvimu vrijeme bajram namaza u Mostaru je u 6 sati i 3 minute.
Kultura / Vjera | 12. 05. 2021. u 12:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Bajram namaz na području Medžlisa Islamske zajednice Mostar klanjat će se u 47 džamija i mesdžida. Centralna manifestacija klanjanja bajram namaza ove godine bit će upriličena u Karađoz-begovoj džamiji, gdje će bajramsku hutbu održati mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović.

Prema takvimu vrijeme bajram namaza u Mostaru je u 6 sati i 3 minute.

Zbog pridržavanja epidemiološkim mjera u Medžlisu IZ-e Mostar izdali su niz upozorenja i savjeta.

Džematlijama se preporučuje:

- da sabah namaz obave kod svojih kuća,

- da u džamije dođu petnaestak minuta prije bajram namaza,

- da obavezno ponesu serdžadu,

- da drže distancu u safovima,

- da pravilno nose masku,

- da Bajram čestitaju sa distance bez rukovanja i grljenja

- da Bajram klanjaju u džamijama koje nemaju veliku frekvenciju džematlija (pogotovo je to moguće u džematima Brankovac i Zalik).

Medžlis IZ-e Mostar podsjeća džematlije da će se bajram namaz klanjati u Sportskoj sali USRC ''Midhat Hujdur Hujka'', ali da je centralna manifestacija ove godine u Karađoz-begovoj džamiji.

Drugi dan Bajrama obilježava se Dan šehida. U 9:00 sati na Mostarskim šehitlucima bit će poklanjana hatma-dova šehidima. Posjeta lokalnim šehidskim mezarjima najavljena je u 10 sati.

Povodom Bajrama, građanima Mostara i BiH islamske vjeroispovijesti - čestitku je uputio predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić.

''Vjernicima muslimanima koji su sveti mjesec Ramazana ispunili molitvom i postom, kao i građanima Mostara i BiH ispred Gradskog vijeća Grada Mostara upućujem čestitke sa željama da Bajram dočekaju u miru, zdravlju i sreći'', stoji u čestitki Salema Marića. 

Kopirati
Drag cursor here to close