Svibanj

Brojni gosti dolaze na Molitveni doručak u Mostaru

Svoje sudjelovanje potvrdili su američki kongresnici Robert Aderholt i John Moolenaar, koji je prošle godine vodio molitveni doručak u Washingtonu.
Kultura / Vjera | 21. 05. 2021. u 11:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Molitveni doručak za jugoistočnu Europu, po uzoru na tradicionalni skup koji se u Washingtonu organizira skoro sedam desetljeća, ove će se godine održati od 27. do 29. svibnja u Mostaru.

Svrha je događaja promovirati načela zajedništva i suradnje te razumijevanja i uvažavanja kako među pojedincima, tako i među narodima i državama u ovome dijelu svijeta.

Svoje sudjelovanje potvrdili su američki kongresnici Robert Aderholt i John Moolenaar, koji je prošle godine vodio molitveni doručak u Washingtonu.

Očekuje se dolazak parlamentaraca iz Europskog parlamenta, kao i nacionalnih parlamenata Ujedinjenog Kraljevstva, Njemačke, Austrije, Mađarske te članova parlamenata zemalja jugoistočne Europe.

Kako su najavili organizatori, predviđeno je da dio sudionika, ponajprije američkih dužnosnika koji će nazočiti molitvenome doručku u Mostaru, posjeti i Sarajevo gdje bi se susreli s predstavnicima državnih institucija.

Tijekom dvodnevnog događaja u Mostar planirano je i održavanje Sigurnosnoga foruma, koji tradicionalno čini dio i molitvenog doručka u Washingtonu.

''Nakon uspješno provedenih izbora i uspostave novih struktura vlasti, 'Molitveni doručak' pružit će priliku gradu Mostaru za još jedan vrlo pozitivan iskorak i pozicionirati ga kao prostor susreta i suradnje za cijelu regiju jugoistočne Europe'', rekao je u izjavi za Fenu Dalibor Miloš, predsjedatelj organizacijskog odbora mostarskog molitvenoga doručka.

On je prošloga tjedna boravio u Washingtonu DC gdje se susreo s dvojicom senatora te šestoricom kongresnika koji su poduprli održavanje 'Molitvenog doručka' u Gradu na Neretvi.

''Događaj, sam po sebi, nema izravnih političkih konotacija, ali snažno svjedoči o tome da Mostar i BiH na putu svog društvenog boljitka mogu računati na pomoć i podršku svih sudionika ovoga događaja'', navode organizatori.

Tradicija organiziranja molitvenoga doručka u SAD-u traje još od 1953. godine. Zamišljen je i organiziran kao forum na kojem se okuplja politička, društvena i gospodarska elita koja u duhu molitve i zajedništva nastoji cijelom svijetu poslati poruku o nužnosti dubljeg međusobnog razumijevanja, kao i intenzivnije suradnje na realizaciji zajedničkih ciljeva.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera, broj sudionika 'Molitvenog doručka' u Mostaru ograničen je na trideset uzvanika.

 

Kopirati
Drag cursor here to close