Svečano misno slavlje

Mnoštvo vjernika u Đubranima u sjećanje na ubijene katolike

Unatoč kišnom vremenu veliki broj župljana i njihovih gostiju došao je na ovu lokaciju kako bi se pomolili i zajedničkim druženjem nastavili tradiciju dolaska na ovo mjesto.
Kultura / Vjera | 05. 05. 2019. u 14:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 
Unatoč kišnom vremenu veliki broj župljana i njihovih gostiju došao je na ovu lokaciju kako bi se pomolili i zajedničkim druženjem nastavili tradiciju dolaska na ovo mjesto.
 
Svečano misno slavlje služila su tri svećenika.
 
Postoji legenda o ovom znakovitom mjestu koja se prepričava po Raškoj Gori i okolini. Nekad u tursko vrijeme, nakon više godina došao je biskup u Đubrane podijeliti krizmu. Skupilo se puno svijeta iz svih okolnih sela, krizmanika, roditelja, kumova i vjernika koji su došli na taj veliki vjernički događaj. Krizma je priređena tajno i bez znanja turskih vlasti. Turci su to nekako saznali i navalili ubijajući sve što su stigli. Ubili su biskupa, većinu krizmanika i puno drugih vjernika. Predaja navodi da je pobijeno ukupno oko 500 vjernika. To mjesto natopljeno krvlju tolikih mučenika bi za vjernike trebalo biti sveto mjesto, mjesto spomena i molitve. Spomena ne samo na mučenike koji su tu ubijeni, nego i na tisuće i tisuće mučenika Hrvata katolika pobijenih za vjeru u vrijeme turskoga zuluma. 
 
Foto: Snimio čitatelj / Mnoštvo vjernika u Đubranima u sjećanje na ubijene katolike
 
Sada se na tom mjestu može vidjeti ogroman križ, isklesan iz jednoga kamena, visok oko tri metra, a oko njega, u krugu od kojih stotinu metara nalazi se mnoštvo grobova koji su još uvijek vidljivi.

Sam pogled na veličinu križa i biskupova groba kazuje da je tu pokopan netko veoma važan. Nažalost, križ je bez ikakvoga natpisa. Ispred križa je oštećeni dio velike nadgrobne ploče, na kojoj je uklesan mač s dva manja kruga. Jedan od rugova s križićem podsjeća na hostiju pa neki tumače da se tu ne radi o maču nego o biskupovom štapu i hostiji.

Đubrani su malo selo na jugoistočnom dijelu raštegorske visoravni u kojem danas živi samo desetak stanovnika. Do sela vodi dobro uređena, strma, betonirana cesta kojom se osobnim autom može doći do Biskupova groba. Samo zadnjih par stotina metara je makadam.  Ovuda je vodio Put spasa u vrijeme Domovinskoga rata, što je bio jedini izlaz u slobodu za Bjelopoljce koji su bili u ratnom okruženju.

Foto: Snimio čitatelj / Mnoštvo vjernika u Đubranima u sjećanje na ubijene katolike

S vrha strane pruža se prelijep pogled na cijelu Bjelopoljsku dolinu i Mostarsku kotlinu. Uz cestu se nalaze postaje Križnoga puta i tu već petnaestak godina, svake pete korizmene nedjelje, Župa Presvetog Srca Isusovog Potoci organizira Križni put na Đubrane.

''Župa Potoci je odlučila organizirati misno slavlje na Biskupovom grobu svake prve subote u svibnju. Ideja je da to postane zavjetno hodočašće za sve mostarske krizmanike. Stoga smo i ove godine zajednički slavili Gospodina, moleći za mir i milost osobnog svjedočenja vjere!'', naveli su organizatori.

Kopirati
Drag cursor here to close