papa s mladima

Mladi u narodnim nošnjama dočekuju papu na aerodromu

Kultura / Vjera | 04. 06. 2015. u 13:35 R.I.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Državni i Crkveni odbor za doček Pape povjerio je Hrvatskom kulturnom društvu "Napredak" da pripremi 150 mladih u narodnim nošnjama svih konfesija, kako bi na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali i ispratili dolazak i odlazak Svetoga Oca iz BiH.

Pozivu "Napretka" odazvali su se mladi folkloraši iz različitih krajeva BiH. Tako će u svečanom dočeku Svetog Oca u zračnoj luci sudjelovati Radničko kulturno-umjetničko društvo "Proleter" iz Sarajeva, folklorni sastav Hrvatskog kulturnog društva "Napredak" iz Busovače, Kulturno umjetničko društvo "Topala" iz Viteza, Kulturno športsko društvo "Rakitno" iz Posušja, Izvorna folklorna skupina "Sloga" iz Guče Gore (Travnik), Udruga Društvo Brešćana iz Breške (Tuzla), kao i članovi Jevrejske opštine Sarajevo, te djeca djelatnika Međunarodnog aerodroma Sarajevo.

Folklorni sastav "Napredak" Busovača jedna je od najaktivnijih i najvećih skupina koje se nalaze unutar HKD "Napredak", te je organizator i sudionik raznih koncerata i dešavanja domaćeg i međunarodnog karaktera.

Radničko kulturno - umjetničko društvo "Proleter" je najstarije radničko društvo osnovano 1905. godine u vrijeme vlade Austro-Ugarske monarhije. Nositelj je najvećih priznanja grada Sarajeva i države, kao i sudionik mnogih festivala širom Europe, sjeverne Afrike, Azije i nositelj festivalskih priznanja. Kulturno umjetničko društvo "Topala" iz Nadioka kod Viteza postoji unazad nekoliko godina i broji više od 60 članova podijeljenih u dvije skupine. Naročita pozornost posvećuje se mladima koji uče tradicijske pjesme i igre središnje Bosne.

Kulturno športsko društvo "Rakitno" je osnovano 2001. godine, te se može pohvaliti raznim uspjesima. Sve aktivnosti društva počivaju na volonterskom radu, što znači da voditelj društva i svi ostali članovi rade nesebično bez ikakve naknade. Krajem 2010. godine pokrenuli su dvije nove sekcije: folklornu i ekološku. Folklorna sekcija broji oko 130, a ekološka 15 članova.

Papa s mladima

Izvorna folklorna skupina "Sloga" iz Guče Gore osnovana je 1925. godine na poticaj franjevaca gučogorskog samostana. Od tada do danas aktivno djeluje, te su imali veliki broj nastupa. Grupa aktivno djeluje u dvije sekcije.

Od 18. prosinca 2008. godine u Tuzlanskoj županiji službeno djeluje Udruga "Društvo Breščana", koje svoje djelovanje nastoji usmjeriti ka njegovanju tradicije i kulture hrvatskog naroda brežačkog kraja, gospodarski razvoj, promociju vjerskog, kulturnog i seoskog turizma, zaštitu okoliša, organiziranje sportskih, kulturnih, znanstvenih i drugih manifestacija.

Papa Franjo će se za vrijeme boravka u Sarajevu susresti s mladima, u čemu će sudjelovati i mladi Napretkovci. Za svoje goste iz Italije, Hrvatske, Albanije, Srbije i Španjolske "Napredak" je osigurao VIP mjesta na stadionu Koševo prilikom Papinog dolaska. Nakon Svete mise organiziran je svečani ručak za sve prijatelje i dobročinitelje "Napretka".

140 djece iz Srebrenice

Djeca iz Srebrenice, njih 140, pjevat će pjesmu "Love People" u prostorijama Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih "Ivan Pavao II" u subotu pred papom Franjom. Time će poslati poruku mira, prijateljstva i zajedništva. Pjesma "Love People" je nastala prošle godine, kao odgovor na katastrofalne poplave koje su zadesile zemlje u regionu.

Na inicijativu djece, napisana je, snimljena i objavljena pjesma, i prikupila je dovoljno sredstava za obnovu muzičkih škola u nastradalim područjima. Ismar Porić, koordinator Superar je istakbuo da su pjesmu čuli organizatori papinog dolaska u Sarajevo, te da su u njoj prepoznali poruke mira, ljubavi i prijateljstva, nakon čega su odlučili da uključe nastup hora "Superar" u službeni dio programa papine posjete.

Kopirati
Drag cursor here to close