Poslanica

Mitropolit Hrizostom: Svijet se neprestano mora obnavljati ljubavlju i dobrotom

Kao mitropolit drevne Svetosavske mitropolije zamolio je vlasti u BiH za pravdu za obespravljene, državni socijalni program za siromašne, gladne, beskućnike, bolesne i nezaposlene, te da ove pojave nisu društveno prihvatljive.
Kultura / Vjera | 04. 01. 2018. u 16:02 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom pravoslavnim vjernicima poručio je u božićnoj čestitci da je Isus Hrist, Spasitelj i Iskupitelj svijeta svojim rođenjem, životom i naukom pokazao da se ovaj svijet uvijek i neprestano mora mijenjati, obnavljati ljubavlju i dobrotom, istinom i pravdom Božjom, da bi bio po mjeri Boga i čovjeka istovremeno.

Istaknuo je da je praznik rođenja Isusa Hrista, vrijeme u kojem se treba prisjetiti da je ovaj svijet kozmos, objekt trajne božanske ljubavi, da ga je Bog povjerio ljudima na korištenje, čuvanje, te da čovjek ima odgovornost prema sveukupnoj tvorevini Božjoj.

Mitropolit Hrizostom je naveo da osim prazničnih veselja, Bog očekuje da se ljubav prema Bogu podijeli sa bližnjima, ali ne u kontekstu samo uže ili šire obitelji i rodbine, već svih ljudi koji sa nama žive u našim selima, naseljima, gradovima, državi i svijetu.

''Mi, pravoslavni Srbi, imamo divan božićni običaj, a to je mirboženje'', kazao je te pojasnio da je suština da se svima i svakome blagovijesti radosna vijest o rođenju Spasitelja svijeta, i da se podijeli sa svim opno što je Spasitelj donio, a to je Mir Božji na zemlji.

Naglasio je da praznik također prilika da se prisjeti i svih obeshrabrenih, siromašnih, gladnih, žednih, bolesnih, nepravedno zatočenih, te kako ne treba gubiti nadu u Božju ljubav, ali i ljude dobre volje i punih ljubavi Božje.

Kao mitropolit drevne Svetosavske mitropolije zamolio je vlasti u BiH za pravdu za obespravljene, državni socijalni program za siromašne, gladne, beskućnike, bolesne i nezaposlene, te da ove pojave nisu društveno prihvatljive.

''Zar je moguće da u ovoj zemlji pored ovolikih prirodnih bogatstava i resursa, koje blagoslovom Božjim ima ova zemlja, u njoj ima toliko gladnih, siromašnih, nezaposlenih i socijalno povrijeđenih ljudi. Apeliramo i molimo da se čim prije Država okrene svojim građanima i da postoji za njih, da radi za njih'', naglasio je on.

Izrazio je očekivanje, ali i uputio zahtjev da će, uime praznika ljubavi Božje prema svima i svakome, vlast ukinuti sve oblike diskriminacije i segregacije po bilo kojoj osnovi, a prije svega osnovi vjere i nacije.

Srdačne božićne čestitke Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uputio je i sveštenicima, monasima i monahinjama, ali i nepravoslavnim kršćanima koji su proslavili Božić.

Istovremeno je svim ljudima u čitavom svijetu čestitao sretnu i blagoslovljenu Novu 2018. godinu.

Kopirati
Drag cursor here to close