Najavljujemo

Mevlud u kulturi bosansko-hercegovačkih muslimana

U Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu će biti otvorena izložba ''Mevlud u kulturi bosansko-hercegovačkih muslimana''.
Kultura / Vjera | 19. 11. 2018. u 10:15 MINA
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Mevlud u kulturi bosansko-hercegovačkih muslimana

U povodu nastupanja mjeseca rebiu-l-evvela, u kojem se rodio posljednji Božji poslanik, Muhammed, a.s, Uprava za obrazovanje i nauku Rijaseta Islamske zajednice u BiH, organizira izložbu ''Mevlud u kulturi bosansko-hercegovačkih muslimana''.

Mevlud je vrsta pobožnog spjeva o rođenju Muhammeda, a.s, a u islamskoj tradiciji Bošnjaka učenje mevluda je jedan od najrasprostranjenijih vjerskih običaja.

Cilj izložbe je da se ukaže na tradiciju obilježavanja mevluda u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na Bošnjake koji su bili autori takvih vrsta pobožnih spjevova tijekom povijesti.

Izložbu čini 15 izložbenih panela koji govore o autorima mevluda u Bosni i Hercegovini, među kojima su: Sulejman Čelebi, Ali-dede Bošnjak, Muharem Dizdarević, Sejfullah Proho, Safet-beg Bašagić, Salih Gašević, Ešref Kovačević, Rešad Kadić, i drugi.

Pored toga, bit će prezentirani rukopisi i zbirke mevluda, arhivski dokumenti koji se odnose na obilježavanje mevluda u BiH, te muzejski eksponati koji su tradicionalno bili nezaobilazni dio mevludskih svečanosti.

Autori izložbe su uposlenici Gazi Husrev-begove biblioteke.

Svečano otvaranje će se održati 19.11.2018. godine u 12:30 sati u auli Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, a postavka će trajati sve do 27.11.2018. godine.

Kopirati
Drag cursor here to close