"Didov križ"

Međureligijsko vijeće osudilo napad na križ kod Dervente

Vijeće najstrožije osuđuje ovaj vandalski čin, izražavajući zabrinutost zbog učestalosti napada na imovinu crkava i vjerskih zajednica
Kultura / Vjera | 21. 07. 2020. u 13:06 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema informaciji Katoličke tiskovne agencije nepoznati počinitelji su iz vatrenoga oružja pogodili s tri hica Kristov korpus na križu u Bišnji, nedaleko od Dervente.

To su, 18. 7. 2020. primijetili mjesni župnik vlč. Marko Slišković i nekolicina vjernika koji su se okupili na blagoslov polja. Prema riječima župnika više od 110 godina star tzv. „Didov križ“ pogođen je na tri mjesta malokalibarskim oružjem.

Velečasni Slišković ne zna točno kada se nemili događaj mogao zbiti jer se raspelo nalazi 100-tinjak metara udaljeno od kapelice i nije vidljivo sa ceste te on u redovitom obilasku župe to do sada nije primijetio. Također je istaknuo kako je ovo uznemirilo malobrojne preostale vjernike u Derventi.

Međureligijsko vijeće podsjeća da je ovo već drugi zabilježeni slučaj napada na vjerske objekte i druga mjesta od značaja za crkve i vjerske zajednice u posljednjih nekoliko dana, nakon nekoliko mjeseci u saznanjima takvih napada nije bilo.

Vijeće najstrožije osuđuje ovaj vandalski čin, izražavajući zabrinutost zbog učestalosti napada na imovinu crkava i vjerskih zajednica kao i  solidarnost sa povratničkom katoličkom zajednicom u Derventi, u nadi i vjeri da će istraga rezultirati otkrivanjem počinitelja ovog napada.

Od policijskih organa očekujemo da predmetu pristupe sa posebnim senzibilitetom jer se radi o napadu na manjinsku, povratničku zajednicu, a da se počinizelji ovog divljačkog akta čim prije pronađu i u skladu sa zakonima najoštrije kazne.

Međureligijsko vijeće Bosne i Hercegovine poziva  lokalne organe vlasti ali i druge društvene faktore da javno osude ovaj napad kako bi svi zajedno javnosti poručili da su ovakva nedjela neprihvatljiva u našem društvu.

Kopirati
Drag cursor here to close