Senzacija u Izraelu

Marihuana u hramu

Arheološkim iskopavanjima u Tel Aradu koji se nalazi oko 60 kilometara južno od Jeruzalema 1960-tih godina je pronađeno uporište koje je pripadalo kraljevstvu Juda i malo svetilište veoma nalik na biblijski hram u Jeruzalemu.
Kultura / Vjera | 02. 06. 2020. u 07:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Izraelski arheolozi objavili su da su pronašli ostatke kanabisa na predmetima iz drevnog hrama na jugu Izraela, što smatraju prvim dokazom upotrebe halucinogena u drevnoj židovskoj religiji, objavila je Beta.

Kako je navedeno, otkriće u svetilištu iz 8. stoljeća prije nove ere u Tel Aradu nudi prvi dokaz o upotrebi “takvih supstanci koje mijenjaju um u kultnim ritualima u Judi”, uključujući prvi židovski hram u Jeruzalemu koji je postajao u to vrijeme.

Foto: Asaf. Z / Hram u Tel Aradu 

Arheološkim iskopavanjima u Tel Aradu koji se nalazi oko 60 kilometara južno od Jeruzalema 1960-tih godina je pronađeno uporište koje je pripadalo kraljevstvu Juda i malo svetilište veoma nalik na biblijski hram u Jeruzalemu.

Međutim, desetljećima su pokušaji da se utvrdi sastav crnih naslaga na dva oltara od krečnjaka iz unutrašnjosti svetilišta, koji se sada nalaze u Muzeju Izrael u Jeruzalemu, nisu davali uvjerljive rezultate.

Kemijska analiza na Hebrejskom sveučilištu u Jeruzalemu i u Institutu Tehnion pokazala je da jedan oltar sadrži psihoaktivne sastojke kojih ima u marihuani, a drugi tragove tamjana.

Foto: Laura Lachman/AP / Ostaci marihuane i tamjana

Eran Arie, kustos u Muzeju Izrael i vodeći autor studije, označio je otkriće revolucionarnim jer je to najraniji dokaz da je kanabis korišten na drevnom Bliskom istoku i da se prvi put vidi da su psihoaktivne supstance korištene u toj religiji.

S obzirom da nema polena ni sjemena kanabisa, nagovještava se da je uvezen.

Video: Holy smoke, researchers say cannabis used in ancient Israelite shrine

Arie smatra da to može da sugerira kako je teklo bogosluženje u biblijskom hramu u Jeruzalemu.

Josi Garfinkel, profesor arheologije s Hebrejskog sveučilišta rekao je da korišćenje vina u judaizmu i neke naznake korištenja opijuma u drugim dijelovima regije sugeriraju da je za drevne Izraelce bilo poželjno da budu u ekstazi i da se tako povežu s Bogom.

Kopirati
Drag cursor here to close