Lord Ahmad

Lord od Wimbledona u Sarajevu kao simbol podrške stigamtiziranim

Održana je javna rasprava ''Međuvjerski doprinosi miru i stabilnosti u BiH – podrška preživjelim osobama seksualnog nasilja u konfliktu''.
Kultura / Vjera | 19. 06. 2019. u 16:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom 19. lipnja, Međunarodnog dana za eliminaciju seksualnog nasilja u konfliktu u prostorijama Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu danas je održana javna rasprava ''Međuvjerski doprinosi miru i stabilnosti u BiH – podrška preživjelim osobama seksualnog nasilja u konfliktu''.

Uvaženi predstavnici i poglavari Međureligijskog vijeća Husein ef. Smajić, Mitropolit Hrizostom, nadbiskup Vinko kardinal Puljić i Jakob Finci te predstavnica UNFPA Aznabat Annamuhamedova su imali čast ugostiti britanskog ministra i specijalnog predstavnika britanske premijerke za sprječavanje seksualnog nasilja u konfliktu Lorda (Tariq) Ahmada od Wimbledona.

Foto: PR / Javna rasprava u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

Vlada Velike Britanije već duže vrijeme pruža podršku Međureligijskom vijeću u njegovim nastojanjima da umanji stigmatizaciju osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu i otuda današnja posjeta lord Ahmada.

Lord Ahmad se zahvalio Međureligijskom vijeću Bosne i Hercegovine na velikom zalaganju koji ulažu u rješavanje pitanja seksualnog nasilja u konfliktu.

''Vjerski lideri mogu mnogo učiniti u smislu podrške preživjelima. Pod vodstvom Međureligijskog vijeća, Bosna i Hercegovina je napravila velike korake u borbi sa stigmom povezanom sa seksualnim nasiljem u konfliktu. Mi iskreno vjerujemo da iskustvo Bosne i Hercegovine zaslužuje šire regionalno i međunarodno priznanje, i pri tome nudi jasne i jednostavne lekcije u stvaranju mira. Ponosni smo što smo podržali BiH u ovom procesu, uključujući povećanje pristupa pravdi, pružanje usluga preživjelima, i nova partnerstva sa vjerski orijentiranim organizacijama, grupama mladih i medijima'', rekao je Lord Ahmad.

Foto: PR / Javna rasprava u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

On je najavio i održavanje velike međunarodne konferencije na temu sprečavanja seksualnog nasilja u konfliktima koja će se održati u studenom u Londonu, pet godina nakon prethodnog velikog samita na ovu temu.  

''Dogovorit ćemo konkretne akcije sa našim međunarodnim partnerima koji čine prave promjene u životima preživjelih, i tražit ćemo od svih vjerskih lidera da se ujedine u potpisivanju Deklaracije humanosti koja će univerzalno odbaciti stigmu povezanu sa seksualnim nasiljem i djecom začetom kroz seksualno nasilje. Nadam se kako će napredak koji je BiH postigla i lekcije koje ste naučili biti predstavljeni na konferenciji, što će nam omogućiti da pružimo bolju podršku preživjelima u drugim državama'', rekao je Lord Ahmad.

Raspravu je otvorio Jakob Finci, predsjedavajući MRV BiH i predsjednik Židovske zajednice u BiH, koji je naglasio važnost uloge vjerskih zajednica koje su dugi niz godina aktivne na polju izgradnje mira, a Međureligijsko vijeće koje se predano bavi pitanjem seksualnog nasilja u konfliktu od 2017. godine kada je usvojilo zajedničku Deklaracije Međureligijskog vijeća o suzbijanju stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u konfliktu, te 2018. godine kada je razvilo zajednički priručnik za vjerske službenike za rad sa žrtvama seksualnog nasilja u konfliktu.

''Kad se priča o nasilju koje nam se dogodilo, priča se i o stigmatizaciji. Stigmatizacija je riječ kojom se objasni ono što pretvara naočigled bezazlene komentare i dobacivanja u neprospavane noći. Stigmatizacija je onaj strah koji nam kaže da ćemo morati da se pred vama branimo i pravdamo kako i zašto se to nama dogodilo, i nakon svih ovih desetljeća'', rekla je osoba koja je preživjela seksualno nasilje u konfliktu a koja se obratila skupu.

Foto: PR / Javna rasprava u Gazi Husrev-begovoj biblioteci u Sarajevu

Rasprava je okupila oko 200-tinjak osoba, predstavnika vjerskih zajednica, javnih institucija, civilnog društva i međunarodne zajednice i pružila priliku da se otvori dijalog o važnosti kontinuirane psihosocijalne podrške kao efektivnog alata za prevenciju međugeneracijskog transfera ratne traume.

''Bol i trauma osoba koje su preživjele seksualno nasilje se ne mogu poništiti ničijim postupcima. Međutim, mi smo sposobni da stvorimo sustave podrške koji odgovaraju potrebama preživjelih; sposobni smo tražiti pravdu i boriti se protiv nekažnjavanja i ublažiti i zaustaviti priče i stigmatizirajuće priče i stavove koje sprečavaju preživjele da se reintegriraju u zajednice'', naglasila je dr Aynabat Annamuhamedova, predstavnica UNFPA u Bosni i Herecgovini.

Također, javna rasprava će poslužiti kao uvod u regionalnu konferenciju vjerskih zajednica koju Međureligijsko vijeće planira organizirati krajem rujna, a bit će posvećena zajedničkom radu na izgradnji mira te ublažavanju međugeneracijskog transfera ratne traume na zapadnom Balkanu.

Kopirati
Drag cursor here to close