Čestitka

Ljubo Bešlić čestita Hanuku

''U povodu blagdana Hanuke svim Židovima u Mostaru i Bosni i Hercegovini upućujem iskrene čestitke. Neka svima Vama blagdan posvećenja i svijetlosti prođe u miru, zdravlju i dobrom raspoloženju'', stoji u čestitci mostarskog gradonačelnika.
Kultura / Vjera | 12. 12. 2017. u 16:02 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodu najvećeg židovskog blagdana, koji se obilježava sredinom prosinca, mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić sugrađanima je poslao čestitku.

''U povodu blagdana Hanuke  svim Židovima u Mostaru i Bosni i Hercegovini upućujem iskrene čestitke. Neka svima Vama blagdan posvećenja i svijetlosti prođe u miru, zdravlju i dobrom raspoloženju'', stoji u čestitci mostarskog gradonačelnika.

Inače, tim se blagdanom spominje događaj iz 164. prije Krista kad je, nakon trogodišnjih progona i borbi, ponovno posvećen jeruzalemski Hram. Helenistički kralj iz obitelji Seleukovića, Antioh IV. Epifan, bio je zabranio židovske obrede u Hramu, te uspostavio štovanje Zeusa Olimpskog. To je potaklo židovsku pobunu, u kojoj su ih predvodili Makabejci. Nakon Epifanove smrti Hram je očišćen i ponovno posvećen.

Kopirati
Drag cursor here to close