pacis camapnarium

Ljepota Mostara iz ptičje perspektive - Otvoren Mostarski zvonik mira

Kultura / Vjera | 08. 08. 2016. u 15:48 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Mostarski zvonik mira svima će slati poruku da se može živjeti i graditi mir, bez obzira na vrijeme u kojem živimo'', rekao je novinarima fra Iko Skoko gvardijan Franjevačkoga samostana sv. Petra i Pavla u Mostaru prije svečanog otvaranja 'Mostarskog zvonika mira'.

Naime, završena je prva faza uređenja Mostarskoga zvonika mira (Mostariense pacis camapnarium) crkve sv. Petra i Pavla u Mostaru, a u 16 sati je svečano pušteno u rad dizalo kojim će se žitelji Mostara i posjetitelji moći uspinjati do vidikovca u tornju. S vidikovca na visini od 80 metara posjetitelji iz ptičje perspektive, a kroz četiri velika prozora 3 x 3 metra mogu vidjeti cijeli grad.

To je tek prva faza, a radovi se nastavljaju. Druga faza će biti uređenje Međunarodne galerije mira, a treća Edukacijskoga centra.

''Prije dvije godine smo odlučili da 107 metara visokom tornju damo još života i sadržaja kojim ćemo govoriti o miru. Prvo smo na visini htjeli osposobiti vidikovac, da se grad i njegova ljepota i različitost mogu vidjeti iz ptičje perspektive, a svatko tko dođe na ovu visinu bit će oduševljen'', kaže fra Skoko, dodajući da se iz ptičje perspektive ne vide nedostaci Mostara jer izgleda prelijepo i bogato.

Za drugu fazu, odnosno Međunarodnu galeriju mira, zamoljeni su veleposlanici da donesu sliku, kip ili skulpturu na temu mira.

''Ideja je da u galeriji iz svake države, koja ima svoje veleposlanstvo u BiH, budu izloženi predmeti poput slike, kipa ili skulpture čija je tema 'Mir'. Uz kip i sliku stajat će biografija autora, te osnovni podaci o državi. Veleposlanici Republike Hrvatske, Grčke i Italije su se već odazvali, a predmete su nam obećali donijeti i veleposlanici Srbije i Češke, a vjerujemo da će ih donijeti i svi drugi'', kazao je fra Skoko, objašnjavajući kako će u zadnjem dijelu, na koji se mora ići pješice biti postavljena povijest Hercegovine i Mostara kroz povijest, pa sve do današnjeg modernog Mostara.

''Veći broj hodočasnika i turista dolazi iz Međugorja u Mostar vidjeti Stari most i nadamo se da će 'Mostarski zvonik mira' biti jedna nova destinacija koju će svi željeti vidjeti'', kaže fra Skoko, dodajući kako će ovaj toranj sigurno doprinijeti u slanju poruka mira.

''Jer mir nam uvijek i svugdje treba'', zaključuje fra Iko Skoko.



Podsjetimo, arhitekt 'Mostarskog tornja mira' je Davor Smoljan, izvođač radova je tvrtka Hering iz Širokog Brijega, dok će zvonik s križem doseći visinu od 107,20 metara. Visina vidikovca je 75 metara, a do njega vode stepenice s 370 gazišta.

Kopirati
Drag cursor here to close