Klanje kurbana

Kurban pred dušu Mehmed bega Karađoza

Institucija Islamske zajednice u Mostaru Muftijstva mostarskog, Medžlisa IZ-e Mostar i Karađoz-begove medrese prisustvovala je obrednom klanju kurbana.
Kultura / Vjera | 21. 08. 2018. u 09:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Odmah nakon klanjanja Bajram-namaza rukovodstva institucija Islamske zajednice u Mostaru Muftijstva mostarskog, Medžlisa IZ-e Mostar i Karađoz-begove medrese prisustvovala su obrednom klanju kurbana pred dušu najpoznatijeg vakifa u povijesti Mostara i Hercegovine Mehmed bega Karađoza.

Ovim činom, kako je kazao mostarski muftija mr. Salem ef. Dedović, željeli su sačuvati sjećanje na velikana bošnjačke prošlosti kako bi pronijeli emanet i na buduće generacije da isto tako osjećaju dug prema njemu i prema svim drugim vakifima koji nastavljaju ići putem dobročinstva, priopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

"U taj niz dobročinitelja upisuju se i svi naši muslimani i muslimanke koji svoje kurbane daruju Karađoz-begovoj medresi u Mostaru. Ova akcija je u ovoj godini dostigla broj od oko tisuću kurbana, što je u odnosu na prethodnu znatno veći broj", kazao je muftija, dodavši kako će Islamska zajednica u potpunosti opravdati ukazano joj povjerenje.

Foto: Mostarsko muftijstvo / Obredno klanje kurbana

Zahvalio je svim vjernicima koji su svoje kurbane darovali Medresi jer su na taj način indirektno pomogli i rad i drugih društveno socijalnih organizacija i ustanova u Mostaru, od bolnica, dječjih domova do domova za stara i iznemogle osobe.

"U ovom čini nahodi se jedna velika korist koju naši muslimani i muslimanke poklanjaju našoj Medresi i cjelokupnoj zajednici", poručio je muftija.

Kopirati
Drag cursor here to close