U pojasu gaze ostalo 1000 kršćana

Kršćani u pojasu Gaze slave Božić

Uz zvuke praznične glazbe, ogromno božićno stablo je osvijetljeno u nazočnosti velike grupe kršćana i muslimana okupljene u dvorištu YMCA, koja je galamila i pljeskala.
Kultura / Vjera | 23. 12. 2018. u 13:51 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Manjinska kršćanjska zajednica iz Udruženja mladih kršćana (YMCA) u pojasu Gaze, koji je pod vladavinom Hamasa, osvijetlila je veliko božićno stablo u gradu Gazi kako bi obilježila praznik.

Uz zvuke blagdanske glazbe, ogromno božićno stablo je osvijetljeno u nazočnosti velike grupe kršćana i muslimana okupljene u dvorištu YMCA, koja je galamila i pljeskala.

Čelnici kršćanske zajednice u siromašnoj i opkoljenoj priobalnoj enklavi prisustvovali su skupu, dok su neka od djece nosila kostime Djeda Mraza.

Prije Hamasovog nasilnog preuzimanja vlasti u pojasu Gaze i izbacivanja snaga sigurnosti lojalnih predsjedniku Mahmousu Abbasu 2007. godine, broj kršćana u priobalnoj enklavi iznosio je oko 4.000 ljudi. Ukupna populacija pojasa Gaze iznosi oko dva milijuna stanovnika.

Njihov broj ipak je opao otkako je Izrael vodio tri velike vojne zračne i kopnene ofanzve na pojas Gaze u 2008., 2012. i 2014. godini.

Oko tisuću kršćana ostalo je u pojasu Gaze, tvrde čelnici te manjinske zajednice, dodajući da je Izrael odobrio oko 350 dozvola za kršćane da obiđu grad Betlehem na Zapadnoj obali i Jerusalem kako bi proslavili Božić 24. prosinca, prenosi Xinhua.

Kopirati
Drag cursor here to close