Proslava

Kroz burna vremena do 50 vjernika: Obilježava se stota godišnjica župe Jablanica

Kultura / Vjera | 08. 09. 2017. u 08:21 A.J.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Župa Jablanica ove godine proslavlja stotu godišnjicu od osnutka župe.

''U 100 godina postojanja, župa je imala i uspona i padova. Domovinski rat ostavio je najveće ožiljke. Tako da od prijeratnih 950 vjernika, danas župa broji svega 50-ak vjernika'', rekao je za Bljesak.info dom Mile Vidić župnik ove župe.

Središnja proslava stogodišnjice župe je danas na Malu Gospu, 8. rujna kada se u 11 sati Euharistijsko slavlje predvodi biskup Ratko Perić.

''Župa je nastala prije sto godina odvajanjem od župe Konjic. Župa je prolazila burna vremena, 70-te i 80-te godine su jedno od ljepših razdoblja za župu. U Drugom svjetskom ratu je stradala župa tada je spaljena s arhivom, župnim maticama i filijalna crkva na Radešinama. Danas se narod raselio i od prijeratnih 950 vjernika, danas župa broji svega 50-ak vjernika'', rekao je don Mile, dodajući kako će danas nakon svete mise biti organizirano pučko veselje za sav narod, te će osim biskupa i svećenika, biti nazočni i bogoslovi načelnik općine Jablanica, predsjednik Vlade HNŽ-a ministar MUP-a.

Također, prigodom 100 godina župe iz tiska je izašla i monografija 'Župa Jablanica' koja donosi presjek života i rada u župi u proteklih 100 godina, koja je predstavljena u četvrtak navečer.

''Don Nikola Menalo, predstavio je sinoć monografiju o župi. Na knjizi je radilo 17 autora ima oko 260 stranica, obuhvaća povijest župe, ali i povijest ovog kraja od prapovijesti do danas'', kazao je don Mile.

Valja podsjetiti, da je povodom obljetnice župe Jablanica i 106-te obljetnice gradnje crkve, obnovljena i fasada na crkvi.

''Zahvaljujući općini Jablanica i načelniku Salemu Dediću, crkva je zablistala u novom sjaju, spremna da dočeka svoj stoti rođendan. Radovi su trajali oko 15-ak dana i izvođeni su mjesecu svibnju. Zahvaljujemo se svima koji su pomogli na bilo koji način u radovima na crkvi'', napisano je na internet stranicama Župe Jablanica.

Kopirati
Drag cursor here to close