Islamska zajednica

Otvaraju se džamije, za sada mogući samo dnevni namazi

Podsjetio je da je prilikom otvaranja džamija potrebno uvažiti i sve ranije instrukcije Rijaseta o mjerama dezinfekcije i čuvanja osobnog i zdravlja drugih osoba sa kojima se dijeli prostor.
Kultura / Vjera | 05. 05. 2020. u 16:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Instrukcija Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini o ponovnom otvaranju džamija u našoj zemlji, donesena na sjednici 30. travnja, na snagu stupa u srijedu, priopćeno je iz Islamske zajednice.

Ova instrukcija predviđa otvaranje džamija za dnevne namaze, odnosno za džumu, podne i ikindiju namaz, uz poštivanje važećih preporuka i propisa nadležnih organa i ranijih instrukcija Rijaseta o poštivanju mjera zaštite tokom boravka u džamijama.

Direktor Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice Ismail ef. Smajlović pojasnio je da je ovom instrukcijom istaknuto opredjeljenje Islamske zajednice da se dnevni namazi i druge aktivnosti u džematima i džamijama mogu organizirati, ali uz poštivanje važećih propisa nadležnih državnih organa o pandemiji korona virusa.

''To znači da Islamska zajednica ostaje na onom što državni organi donose kao regulativu o ponašanju svih građana, pa tako i muslimana'', kazao je Smajlović.

Podsjetio je da je prilikom otvaranja džamija potrebno uvažiti i sve ranije instrukcije Rijaseta o mjerama dezinfekcije i čuvanja osobnog i zdravlja drugih osoba sa kojima se dijeli prostor.

''U prilogu ove instrukcije bit će vizualno uputstvo šta je obavezno primijeniti prilikom dolaska u džamiju, od upotrebe zaštitne maske, dezinfekcije ruku, obuće pri ulasku, poštivanje fizičke distance i kojim osobama je zabranjen dolazak iz rizičnih grupa koje tretiraju državni propisi'', pojasnio je Smajlović, poručujući vjernicima da se prije i poslije obavljanja namaza suzdrže od rukovanja.

Također, vjernici će trebati koristiti osobnu serdžadu i tespih, izbjegavati upotrebu abdesthane, te koristiti posebne vrećice za obuću prilikom dolaska u džamiju. Vizualna uputstva bit će istaknuta na svim džamijama i mesdžidima.

Smajlović je naglasio da Instrukcija ne tretira dozvoljeni broj vjernika kojima se omogućava pristup džamiji, nego utvrđuje obavezu da se poštuje dozvoljena distanca, a na osnovu čega se može utvrditi koliko osoba može boraviti u određenom prostoru.

''Mi imamo veće prostore, kad su islamski centri u pitanju i manje, kao što su mesdžidi, koji su ograničeni fizičkim odstojanjem osoba koje u određenom broju mogu biti mogu unutar prostora'', kazao je Smajlović, još jednom podsjećajući na obavezu vjernika da drže potrebno fizičko odstojanje.

Rijaset se još nije izjašnjavao o početku obavljanja noćnih namaza (akšam, jacija/teravih i sabah), tako da se obavljanje ovih namaza nastavlja prema starim uredbama.

''Pratit ćemo odluke državnih organa i u skladu s tim donositi odluke o ublaživanju. Očekujemo da će to biti, nadam se, i tijekom ramazana'', poručio je Smajlović, priopćeno je iz Islamske zajednice BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close