Badnjak u Konjicu

Konjic: Slaviti na visinama Boga, graditi na zemlji mir

Paljenjem badnjaka proslavljena badnja večer u Konjicu
Kultura / Vjera | 07. 01. 2018. u 12:38 Bljesak.info
Badnja večer u Konjicu

Tekst članka se nastavlja ispod banera

 Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti sinoć su ispred pravoslavne crkve sv. Vasilija velikog u Konjicu, paljenjem badnjaka obilježili početak proslave Badnje večer, uoči najradosnijeg hrišćanskog blagdana - Božića.

Jerej Milan Bužanin konjički paroh, kazao je u izjavi za Fenu kako je simbolika te vatre i okupljanja ustvari simbolika onih pastira koji su uz molitvu čekali da se rodi Isus.

''Zato smo se okupiliovdje po hladnom vremenu, naložili ovu vatru da se malo ugrijemo i kako bi razgovarali, radovali se ovom sveradosnom prazniku, te kako bi u radosti, veselju i srcima punim ljubavi dočekali praznik rođenja Hristovog'', kazao je Bužanin, dodavši kako je poruka za Božić uvijek univerzalna,  to je ona poruka koju daje pjesma anđela koju su govorili nakon rođenja Hristovog.

''Slava na visinama Bogu, na zemlji mir, među ljudima dobra volja. Mi kao ljudi prvo treba da provedemo ove riječi, a onda i kao vjernici, kako bismo dokazali da smo istinski vjernici moramo se držati ove filozofije, odnosno slaviti na visinama Boga, graditi na zemlji mir a poštovati svoju braću, susjede i prijatelje i zajedno sa njima graditi život na ovim našim prostorima na kojim živimo, jer samo tako sve ovo ima smisla. Ako među braćom, susjedima i prijateljima nema ljubavi i sloge, onda nema ni smisla. Svim hrišćanima koji slave Božić po Julijanskom kalendaru neka je sretan i Bogom blagoslovljen taj sveradosni praznik'', poručio je Bužanin, te pozvao sve susjede i prijatelje drugih vjera da zajedno sa njima ovih dana slave i proslavljaju u slozi i ljubavi, te na taj način grade mir Božiji na zemlji.

Kopirati
Drag cursor here to close