Sv. Misa i komemoracija

Komemoracija žrtava komunizma na Radimlji

I ove godine se odaje počast žrtvama komunizma na Radimlji
Kultura / Vjera | 16. 05. 2018. u 11:54 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečana komemoracija i sv. Misa za sve poginule i nestale katolike hrvatskog naroda u Drugom svjetskom ratu održat će se na Radimlji kod Stoca u subotu, 19. svibnja 2018 . u 18,00 sati, a svibanjska pobožnost Gospi započinje u 17,30 sati, priopćeno je iz župe Župe sv. Ilije Proroka Stolac.

''Svi vjernici, koji mogu sudjelovati u ovom prigodnom i svetom činu, dobro su došli'', priopćeno je.

Don Rajko Marković, župnik Župe sv. Ilija Proroka Stolac uputio je župnicima hercegovačkih biskupija poziv da na komemoraciji sudjeluju sa svojim vjernicima, kako bi odali počast brojnim žrtvama.

''Potkraj  2.  svjetskog rata, već 1944. godine, partizani su zarobili brojne  hrvatske civile gdje bi se god našli, a da nisu izbjegli iz ovih krajeva. Potom bi ih doveli u Stolac, gdje su ih „prijekim postupkom“, tj. bez sudskoga procesa, osuđivali i ubijali. Neposredno nakon rata, osobito poslije Bleiburške tragedije, u svibnju/lipnju 1945., na tisuće sudionika Križnoga puta našega naroda dovodili su iz smjera Mostara, kao i mnoge nevine ljude, uglavnom civile, iz svih hercegovačkih, susjednih dalmatinskih i južnobosanskih općina, na ovaj ''sud'' u Stolac i tu im s lažnim svjedocima presuđivali i potom ih masakrirali. Nakon prisilne šutnje (1945.-1990.), konačno su progovorili svjedoci tih zbivanja, te su masovne grobnice ove naše mučene subraće otkrivene, i to na petnaestak mjesta, ne samo u jamama, nego i u rupama, kanalima i u koritu Bregave, a osobito Radimlje. Svjedoci su konačno otkrili šokantna svjedočanstva o mučenju žena i djevojaka u raznim narodnim nošnjama, osobito s područja zapadne Hercegovine, zatim nekolicine nepoznatih franjevaca i drugih svećenika. U novije smo vrijeme došli i do podatka o stradanju petorice franjevaca nad jednom jamom u blizini Stoca.

Prošlih smo godina u okviru obilježavanja obljetnice Bleiburške tragedije svim tim žrtvama na stolačkim stratištima iskazivali dužnu počast na jednom od najvećih stradališta nedaleko od nekropole „Radimlja“ uz mnoštvo puka, svećenstva i raznih delegacija. I ove smo godine odlučili odati počast našim brojnim žrtvama'', napisao je u svom pozivu stolački župnik, dodajući kako u znak poštovanja prema žrtvama i njihovim patnjama najmanje što možemo je da se za njih javno Bogu molimo i osobito sv. Misu prikazujemo.

''Na sjednicama prošlih godina s više načelnika hercegovačkih općina dogovoreno je da će oni sa svojom pratnjom doći i položiti vijence za stradale s područja svojih općina na ovome mjestu. Isto tako odlučeno je da se zamole naši brojni KUD-ovi da u narodnim nošnjama dođu kao počasna straža onima koji su u takvim nošnjama ovdje život položili. Zaključeno je da ćemo obavijestiti biskupa i sve svećenike da i u ovom religioznom i rodoljubnom činu sudjeluju, prema svojim mogućnostima. Tako vam izražavamo molbu da pozovete svoje vjernike da u subotu, 19. svibnja u 18. 00 sati prikažemo sv. Misu za njih na stratištu Radimlje, a svibanjska pobožnost Gospi započinje u 17.30 sati. U nadi da ćemo se kao svećenici odazvati na ovaj skup kršćanskoga spomena, očekujemo vas sve sa skupinom vama povjerenih vjernika, osobito onih koji još uvijek broje svoje "nestale", a koji možda na ovim stratištima, zaboravljeni i ušutkani komunističkim nasiljem, počivaju, očekujući Dan Suda i Božjega milosrđa, ali i naše poštovanje i molitvu!'', napisano je u pozivu.

Kopirati
Drag cursor here to close