Reis Kavazović

Trebamo pokazati solidarnost kako bi se pomoglo najugroženijima

''Sada je već izvjesno da se život neće preko noći vratiti u normalu i svi ćemo se morati naviknuti da živimo s mjerama zaštite koje će trajati neko vrijeme''
Kultura / Vjera | 10. 04. 2020. u 19:55 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović danas je nakon džume-namaza u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu koju je predvodio njegov zamjenik prof. dr. Enes ef. Ljevaković, prošetao Baščaršijom u pratnji predsjednika Sabora IZ u BiH Safeta Softića.

U izjavi za Agenciju MINA reisu-l-ulema je kazao da je ohrabren stupnjem odgovornosti koju su građani Sarajeva, ali i čitave Bosne i Hercegovine, pokazali u pridržavanju instrukcija nadležnih organa uvedenih s ciljem suzbijanja širenja koronavirusa.

Foto: MINA / Kavazović: Trebamo pokazati solidarnost kako bi se pomoglo najugroženijima

''Očito je da će borba sa ovim virusom trajati dugo i da nam se prije svega valja pobrinuti da zaštitimo živote i zdravlje ljudi, ali je vrijeme da počnemo svi zajedno planirati postepeni povratak u svakodnevicu. Na nadležnima je odgovornost da pomognu gospodarstvenicima i građanima da prebrode nadolazeću ekonomsku krizu, ali je i na svima nama da, prije svega sami sebi, a onda i drugima, pokušamo pomoći. Trebamo u narednom razdoblju pokazati solidarnost kako bi se pomoglo najugroženijima. Politike će morati osigurati da se onima koji imaju velika primanja iz proračuna ili javnih fondova ona smanje, a da počnu od sebe i u tome budu primjer, i da se ako je potrebno povećaju izdvajanja onima koji su na prvoj liniji obrane od ove bolesti. Morat će se podijeliti teret krize sa realnim sektorom, malim poduzetnicima, zanatlijama i onim granama gospodarstva koje su najviše pogođene. To će zahtijevati odricanja, ali to i jeste kušnja o kojoj govorimo da smo pred njom ovih dana'' - kazao je reisu-l-ulema Kavazović.

Tijekom dana reisu-l-ulema se konzultirao sa više stručnjaka iz različitih oblasti medicine, epidemiolozima i članovima Kriznog stožera kako bi pomogli Islamskoj zajednici u Bosni i Hercegovini u izradi protokola kojim bi se osiguralo postepeno vraćanje vjerskog života u džamije, naročito tijekom ramazana, ako se za to steknu uvjeti.

Foto: MINA / Kavazović: Trebamo pokazati solidarnost kako bi se pomoglo najugroženijima

''Sada je već izvjesno da se život neće preko noći vratiti u normalu i svi ćemo se morati naviknuti da živimo s mjerama zaštite koje će trajati neko vrijeme. Ovo je prilika da svi, pa i vjerske zajednice, pokažu svoju odgovornost'' - zaključio je reisu-l-ulema, nakon što je kratko razgovarao i sa vlasnicima i uposlenima u nekoliko radnji koje su prema instrukcijama nadležnih organa bile otvorene danas u Sarajevu.

Kopirati
Drag cursor here to close