Reisu-l-ulema Kavazović

Povratak ideologija koje su dovele do genocida 90-ih

Događanja u Crnoj Gori podsjećaju na povratak ideologija koje su dovele do genocida 90-ih
Kultura / Vjera | 01. 09. 2020. u 17:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Povodom napada na Bošnjake i muslimane u Crnoj Gori, naročito nakon uznemirujućih događanja u Pljevljima, javnosti se priopćenjem obratio reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović.

U nastavku pročitajte priopćenje reisu-l-uleme u cijelosti:

"Vijesti koje dolaze iz Crne Gore, poruke antimuslimanske mržnje koje se sve češće čuju u susjednoj državi, a naročito jučerašnji fizički napad na Bošnjake u Pljevljima, unijele su nemir među članove i pripadnike Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Kao reisu-l-ulema sam zabrinut zbog činjenice da je antimuslimanska i antibošnjačka retorika koja se mjesecima tolerira u javnom prostoru počela postajati osnova za nasilne napade organiziranih skupina koje više i ne kriju svoju zločinačku agendu. Brojni muslimani i Bošnjaci iz Crne Gore i okruženja su mi ovim povodom pisali zabrinuti za svoju budućnost. Sve podsjeća na povratak idelologija koje su devedesetih na ovim prostorima već dovele do zločina i genocida.

Ovim putem apeliram na sve međunarodne institucije da ozbiljno shvate izazove s kojima se Crna Gora susreće, da reagira na kršenja osnovnih ljudskih prava i sloboda Bošnjaka i muslimana, kao i drugih manjina, a naročito da ne zanemaruju nacionalističku i ratnohuškačku retoriku koja prijeti da prizove nove zločine na ovim prostorima.

Pozivamo državu Crnu Goru da obezbijedi sigurnost svojim građanima muslimanima, kako Bošnjacima tako i svim drugim. Od Srpske pravoslavne crkve očekujemo da se ogradi od islamofobičnih istupa onih koji službeno nastupaju u njeno ime i tvrde da govore s pozicija svetosavlja. Na njima je posebna odgovornost za sve što se ovih dana događa u Crnoj Gori, jer su sami odabrali da budu nositelji tih procesa. Danas, kada se ponovo prolijeva nevina krv u Pljevljima, ne mogu se ponašati kao da ih se to ne tiče i da s tim nemaju ništa. Kao ljudi vjere najmanje što mogu uraditi je da osude takve postupke i stanu u zaštitu svojih susjeda“, kaže se u priopćenju reisu-l-uleme Kavazovića.

Kopirati
Drag cursor here to close