Zbog propusta u zaštiti prava

Katolički pokret: Izbacite Vatikan iz UN-a

Udruga upozorava da status Crkve u UN-u nije bezazlena fikcija te da je situacija danas postala urgentna.
Kultura / Vjera | 25. 03. 2019. u 14:42 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Udruga katoličkih aktivista prošli je tjedan zatražila od UN-a da Vatikanu ukine status promatrača u toj svjetskoj organizaciji zbog teških propusta u zaštiti prava žena, djece i LGBTQ zajednice te zbog nepravednih privilegija koje im to daje u odnosu na druge religije svijeta.

U otvorenom pismu od 14. ožujka, upućenom glavnom tajniku UN-a Antoniju Guterresu, Catholics for Human Rights, skupina koja uključuje članove iz više katoličkih organizacija i mreža kao što su Center For Constitutional Rights i International Fellowship for Reconciliation, među kojima su brojni pravnici i teolozi, na 12 stranica iznijela je niz argumenata u prilog svojem zahtjevu.

Pismo je objavljeno tijekom zasjedanja 63. konferencije UN-ove Komisije o statusu žena (Commission on the Status of Women - CSW) na kojoj je sudjelovala i predstavnica Vatikana Barbara Jatta, prva predsjednica Vatikanskih muzeja u povijesti te institucije. Aktivisti su se za njezina održavanja okupili u zgradi preko puta sjedišta CSW-a u New Yorku.

Državnost i imunitet od progona za zločine protiv čovječnosti

Udruga upozorava da status Crkve u UN-u nije bezazlena fikcija te da je situacija danas postala urgentna.

"Budući da sada znamo za globalne razmjere silovanja, seksualnog nasilja i zlostavljanja koje je provodilo svećenstvo te za sustavna prikrivanja od strane crkvenih dužnosnika, postalo je jasno da je diplomatski i državnički imunitet koji ide uz državnost pomogao čelnim ljudima Crkve u sakrivanju zločina i zaštiti od istraga sekularnih vlasti", pišu u uvodu katolički aktivisti, prenosi Index.

Podsjećajući na brojne funkcije i mehanizme kojima Vatikan svojim statusom u UN-u može utjecati na odluke koje se tiču ljudskih prava, aktivisti napominju da je Crkva iskoristila svoj privilegirani položaj kako bi opstruirala napredak i promociju prava žena i LGBTQ zajednice.

"Predstavnici Crkve opetovano promiču politiku da se pobačaj, čak i u slučajevima silovanja i incesta, isključi iz koncepta prava na zdravlje...", dok je istovremeno "seksualno zlostavljanje te čak silovanje časnih sestara od strane svećenika i biskupa navodno učestalo...", a svećenici ponekad "kada časna sestra zatrudni, inzistiraju da pobaci", pišu autori.

Privilegirani u odnosu na milijarde drugih vjernika i nevjernika

Ističu da su Ujedinjeni narodi još davno prije današnje krize napravili opasan presedan time što su vodstvu jedne vjerske organizacije, koja nikada nije bila država u pravom smislu te riječi – ni 1964. kada je stekla status u UN-u, ni danas - omogućili da ima položaj stalnog promatrača u procesima koji utječu na razvoj zakonskih okvira za ljudska prava koji se odnose na sve narode svih vjera bez razlike.

"Osjećamo odgovornost da zahtijevamo da se to promijeni jer je naša religija privilegirana iznad svih drugih time što ima položaj kao država u Ujedinjenim narodima. Taj položaj vodstvu naše Crkve daje privilegirani pristup i moć da utječe na politike i procese koji utječu na živote milijardi ljudi širom svijeta – od kojih su velika većina pripadnici drugih religija i vjera ili se, iz vlastitih moralnih razloga i savjesti, ne smatraju pripadnicima nijedne vjere.

vaše institucije da to učine", pišu katolički aktivisti u otvorenom pismu UN-u koje se posljednjih dana elektronskom poštom širi kao obrazloženje uz peticiju.

Čelnica Vatikanskih muzeja kao dokaz jednakosti žena

Vatikan nije službeno reagirao na otvoreno pismo i peticiju. Časopis Crux ukratko se osvrnuo na pismo u inače podužem članku u kojem je istaknuo sudjelovanje čelnice Vatikanskih muzeja na konferenciji kao ilustraciju da žene sve više zauzimaju vodeće pozicije u Crkvi.

Među ostalim, Crux u tekstu prenosi Jattaine dojmove o pozitivnim promjenama kojima Vatikan sve više hvata korak s duhom vremena.

"Žene danas predstavljaju gotovo 50 posto od gotovo 1000 zaposlenika i suradnika u Vatikanskim muzejima", rekla je Jatta za Crux.

"Stoga stvarno postoji jednakost u zastupljenosti muškaraca i žena, barem u strukturama u kojima sam ja radila u Svetoj Stolici", dodala je.

Muška korporacija čiji je proizvod religija

No kritičari upozoravaju da se takve pozicije u Crkvi, kojom upravljaju muškarci, nikako ne mogu ozbiljno smatrati pozicijama moći.

Sudionica skupa u New Yorku, Mary Hunt, teologinja iz Silver Springa u SAD-u, za New York Times je rekla da je teško imenovati državu ili vjersku skupinu koja je više od Svete Stolice učinila kako bi iskrivila duh i slovo Komisije o statusu žena koja drži da su temeljne slobode svih žena i djevojčica esencijalne za ostvarenje rodne jednakosti.

"Danas je institucionalna Crkva u suštini globalna korporacija pod hijerarhijskim vodstvom muškaraca čiji proizvod je religija", poručila je Hunt koja je bila jedna od govornica na skupu katoličkih aktivista.

Kopirati
Drag cursor here to close