Sv. Korona

Katedrala izvukla relikvije zaštitnice od epidemija, zove se sveta Korona

Vjeruje se da su Koronu u dobi od 16 godina ubili Rimljani vjerojatno na području današnje Sirije zbog toga što nije skrivala kršćansku vjeru.
Kultura / Vjera | 27. 03. 2020. u 15:16 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Njemačka katedrala u Aachenu izvukla je iz riznice relikvije malo poznate mučenice sv. Korone, zaštitnice od epidemija i priprema relikvijar kako bi ga izložila nakon što prođe pandemija koronavirusa.

Pandemija koja je pogodila i Njemačku potaknula je interes za kršćansku mučenicu za koju se vjeruje da su je ubili Rimljani prije oko 1800 godina.

Katedrala je i prije izbijanja pandemije planirala izložiti njezine relikvije tijekom ljeta u okviru izložbe zlatarskog umijeća, piše Hina.

Nije jasno kad će ljudi moći vidjeti relikvije s obzirom na to da su uvedena ograničenja kretanja kako bi se ograničilo širenje virusa.

No stručnjaci temeljito čiste i lašte relikvijar od zlata, bronce i bjelokosti, koji nije bio pred očima javnosti prethodnih 25 godina, kako bi bio spreman za izlaganje.

Vjeruje se da su Koronu u dobi od 16 godina ubili Rimljani vjerojatno na području današnje Sirije zbog toga što nije skrivala kršćansku vjeru.

Prema predaji, zavezana je za dvije savijene palme i potom rastrgana kad su egzekutori oslobodili debla palmi.

"Zbog toga je i zaštitnica drvosječa", kaže Brigitte Falk, kustosica riznice u katedrali dodajući da je igra slučaja što je postala i zaštitnica od epidemija.

Njezine je relikvije u Aachen dopremio kralj Otto III. godine 997. i držane su u grobu u katedrali do 1911./1912. kada su premještene u relikvijar visok 93 centimetra i težak 98 kilograma.

Igra je slučaja i podudarnost u imenu mučenice i virusa. Virus je dobio ime koronavirus zbog toga što pod mikroskopom izgleda kao da ima krunu, na latinskom coronu.

"Poput mnogih drugih svetaca sv. Korona može biti izvor nade u ovim teškim vremenima", kaže Falk.

Kopirati
Drag cursor here to close