Duhovi

Kardinal Puljić: Prevažno je računati na čovjekovu duhovnu dimenziju

Pozdrav kardinal Puljiću i svim prisutnima uputili su prvopričesnici Marija i Luka te župnik Majić. Krizmanici, prvopričesnici i njihovi roditelji i kumovi čitali su misna čitanja i molitvu vjernika te prinijeli prigodne darove.
Kultura / Vjera | 23. 05. 2021. u 17:18 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na svetkovinu Duhova, 23. svibnja 2021. nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić slavio je svečanu Euharistiju u svečano ukrašenoj katedrali Srca Isusova u Sarajevu i krizmao osmero mladića i djevojaka, a pod Svetom misom dvoje učenika prvi put je primilo svetu pričest.

U koncelebraciji su, između ostalih, bili: katedralni župnik i sarajevski dekan preč. Mato Majić, voditelj ekspoziture sv. Bonaventure i gvardijan Franjevačkog samostana u Visokom fra Franjo Radman, župnik sarajevske župe sv. Franje Asiškog u sarajevskoj četvrti Dobrinja fra Danijel Rajić i drugi svećenici.

Misno slavlje započelo je svečanom procesijom kroz katedralu, a u procesiji je bila i četveročlana delegacija hrvatskih vitezova Svetoga groba jeruzalemskog koji su tijekom Mise molili za svoju preminulu subraću te posebno za kršćane u Svetoj zemlji, koji su aktualnim izraelsko-palestinskim sukobom dodatno ugroženi, kao i za mir na Bliskom Istoku.

Pozdrav kardinal Puljiću i svim prisutnima uputili su prvopričesnici Marija i Luka te župnik Majić. Krizmanici, prvopričesnici i njihovi roditelji i kumovi čitali su misna čitanja i molitvu vjernika te prinijeli prigodne darove.

Foto: PR 

Pošto je župnik Majić poimence predstavio krizmanike i zajamčio da su dostatno pripravljeni, kardinal Puljić je u prigodnoj propovijedi podsjetio da je Duh Božji izvan dometa ljudskih pa je u Djelima apostolskim prikazan u obliku ognjenih razdijeljenih jezika.

Istaknuo je da Duh Sveti proizvodi žar ljubavi i čistoću srca. Dodao je da crkveni oci prikazuju Duha Svetoga u slici vode koja napaja različite biljke te daju svakovrsne plodove.

Kazao je da su svi dobri vjernički plodovi zapravo dar Duha Svetoga te potaknuo sve a posebno krizmanike da žive u skladu s poticajima Duha Svetoga.

Napominjući da je čovjek i tijelo i duh, kardinal Puljić je spomenuo da su ljudi više usmjereni na tijelo iako je duh onaj koji ih čini živim. „Prevažno je računati na čovjekovu duhovnu dimenziju.

Živimo u javnom mnijenju gdje se nameće dimenzija materijalizma. Materijalno nam je potrebno, ali nije samo sebi svrha nego treba služiti čovjeku da jednog dana ostvari puninu duha“, kazao je karidnal Puljić pojašnjavajući da su polaganje ruku i mazanje krizmom vidljivi znakovi primanja sakramenta potvrde kojim se potvrđuje krsni pečat po kojem su postali djeca Božja.

''Nismo ni svjesni koliko je dostojanstvo biti dijete Božje. Krizma nas utvrđuje u toj ljubavi Božjoj da istinski budemo opečaćeni da smo Kristovi'', poručio je kardinal Puljić pozivajući da nastave učiti vjeronauk i da žive ono što su naučili.

''Valja voljeti svoju vjeru, Krista i Crkvu. Ta ljubav je naša snaga'', kazao je vrhbosanski nadbiskup te izrazio zabrinutost da mnogi mladi pa i stariji gude nadu.

Pozvao je sve, a posebno krizmanike da s Bogom računaju i s Duhom Svetim surađuju te Kristu otvore vrata svoga srca. Potaknuo je kumove i kume krizmanika da vrjednuju svoje kumstvo i budu mladima podrška i potpora.

Roditeljima krizmanika i prvopričesnika poručio je da je njihovo roditeljstvo također dar Duha Svetoga te ih pozvao da svojim sinovima i kćerima vlastitim životom budu učitelji vjere.

Prvopričesnicima je pojasnio da će danas u sebi prvi put dočekati najvećeg gosta Isusa Krista te im poželio da uvijek žive u Kristovoj ljubavi.

Nakon propovijedi uslijedila je podjela svete krizme koju su primili Magdalena i Matea iz katedralne župe Presvetog Srca Isusova, zatim Gabrijela, Katarina, Jurica i Katarina iz župe Dobrinja te Tina i Nela iz ekspoziture Visoko.

Nakon pričesti i popričesne molitve nazočnima se obratio predstavnik Magistralne delegacije za Hrvatsku Claude Grbeša te progovorio je o djelovanju Viteškog reda Svetoga groba Jeruzalemskog.

Pojasnio je da je razlog njihova dolaska prisjećanje na 340. obljetnicu događaja kada su trojica hrvatske braće Pavao, Antun i Jakov, vitezova Svetoga groba iz Sarajeva 2. svibnja 1681. godine kupila Getsemanski vrt i darovala ga Franjevačkoj kustodiji Svete zemlje.

Podsjetio je da su spomen-ploču, koja svjedoči o ovom važnom činu, otkrili u Getsemanskom vrtu, 29. ožujka 2014. godine, kardinal Puljić i nekadašnji kustod Franjevačke kustodije Svete zemlje, a kasnije nadbiskup Pierbattista Pizzaballa, latinski jeruzalemski patrijarh i Veliki prior Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog.

Ukratko je progovorio i o aktualnoj situaciji kršćana u Isusovoj domovini te o djelovanju Viteškog reda Svetoga groba jeruzalemskog i Hrvatske magistralne delegacije.

Nakon Mise s kardinalom Puljićem zajedničku fotografiju napravili su krizmanici i njihovi župnici te Školska sestra franjevka Bosansko-hrvatske provincije Ljubica Stjepanović koja je bila uključena u pripravu krizmanika i prvopričesnike. Uslijedilo je fotografiranje s roditeljima, kumovima i članovima obitelji nakon čega je slavlje nastavljeno u obiteljskim domovima.

Kopirati
Drag cursor here to close