Kardinal Puljić predvodio Misu posvete ulja u sarajevskoj katedrali

Kardinal Puljić predvodio Misu posvete ulja u sarajevskoj katedrali

Kultura / Vjera | 08. 04. 2020. u 14:36 Bljesak.info / KTA

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić, u zajedništvu s nadbiskupom koadjutorom mons. Tomom Vukšićem, 8. travnja 2020. u katedrali Srca Isusova u Sarajevu predvodio je Misu posvete ulja bez sudjelovanja Božjeg naroda.

Zbog brojnih ograničenja o javnom okupljanju i kretanju povezanih s aktualnom pandemijom koronavirusa, na Euharistijskom slavlju nisu mogli sudjelovati brojni svećenici iz raznih dijelova Vrhboisanske nadbiskupije na čelu s dekanima iz 13 dekanata koji se ovom prigodom okupe oko pastira mjesne Crkve te obnove svoja svećenička obećanja i nakon Mise preuzmu sveta ulja.

Ovo Euharistijsko slavlje moglo se izravno pratiti u prijenosu Radiotelevizije Bosne i Hercegovine i Radio Marije BiH. U koncelebraciji su bili samo pozvani svećenici: provincijal i tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene fra Jozo Marinčić i fra Damir Pavić te generalni vikar Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađan Ćosić, rektor katedrale mons. Ante Meštrović, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić, katedralni župnik preč. Mato Majić, glavni urednik Katoličkog tjednika vlč. Josip Vadner, Kardinalov tajnik vlč. Štefan Marković i generalni tajnik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivo Tomašević.

Foto: KTA  / Misa posvete ulja u sarajevskoj katedrali

Uvodeći u Misno slavlje kardinal Puljić pozdravio je nazočne suslavitelje i sve druge koji su Misu pratili putem medija. „Sve vas srdačno pozdravljam ove godine u slavlju na način uvjetovan zarazom koja hara svijetom. Sve vas donosim na ovaj oltar Gospodnji i sve vas doživljavam prisutnima u ovoj Misi. Posebno ćemo danas moliti za svećenike jer ne mogu fizički biti s nama, ali su s nama jer se za njih molim. Ovo je dan naše obnove vjernosti Gospodinu u Crkvi za Crkvu“, kazao je kardinal Puljić.

„Danas ćemo blagosloviti ulje za bolesničko pomazanje. Uključujemo sve bolesnike da im ovo pomazanje donese utjehu i hrabrost vjere u nošenju križa, boreći se s našom ljudskom krhkošću. Danas ćemo posvetiti ulje za svetu krizmu, kojom će biti pomazani prvo krštenici pa krizmanici kada budu primali sakrament potvrde. Tim svetim krizmanim uljem ćemo pomazati oltare i crkve koje se budu posvećivali. Tim uljem će se mazati ruke novozaređenih svećenika, a njime će se mazati i novozaređeni biskupi, ukoliko bude biskupskog ređenja“, pojasnio je kardinal Puljić.

Također je u uvodu u Misno slavlje kardinal Puljić podsjetio da se toga dana, kao i svakog osmog u mjesecu, ujedno obilježava i dan sluge Božjega Josipa Stadlera kada posebno mole za njegovo proglašenje blaženim dodajući da se njemu preporučuju i u zaštiti od trenutne zaraze koronavirusom. Potaknuo je sve da, moleći na spomenute nakane, ne zaborave zahvaliti Bogu za dar vjere, krštenja i sakramenata koje slave.

Foto: KTA  / Misa posvete ulja u sarajevskoj katedrali

Podsjetio je na zgodu koja se ovih dana proširila putem interneta o 93-godišnjaku koji je, nakon što je preživio zarazu koronavirusom, zamoljen u bolnici da plati cijenu disanja na respiratoru što je koštao 500 € po danu. Kada je starac zaplakao, liječnik ga je počeo tješiti pojašnjavajući da možda mogu pronaći i neko drugo rješenje za plaćanje. Međutim, starac je odgovorio da ne plače zbog novca jer sve može platiti, nego zato što već 93 godine besplatno diše Božji zrak koji nikada nije platio.

Zapitavši liječnike, znaju li koliko Bogu duguje za disanje, kazao je da nikada nije zahvalio Bogu na tome. Kardinal Puljić potaknuo je sve da ova Sveta misa bude iskrena zahvala „za disanje vjere kroz sve ove kušnje koje smo proživjeli“ i da ih ojača u strpljivosti i dadne im ustrajnost u životnim kušnjama.

Prigodnu propovijed uputio je nadbiskup Vukšić podsjetivši da je u naravi svakog Euharistijskoga slavlja da ga se obavlja uz sudjelovanje naroda Božjega, a da je sudjelovanje brojnih svećenika u zajedništvu sa svojim biskupom jedna od prepoznatljivih oznaka Euharistijskoga slavlja „za vrijeme kojega se blagoslivlja ulje za podjeljivanje sakramenta Bolesničkoga Pomazanja i posvećuje ulje Krizme za podjeljivanje sakramenata Krštenja, Potvrde i Svetoga Reda te posvetu oltara i crkve“.

Kazao da je od najranijih vremena u Crkvi bio ustaljen običaj da se tijekom obreda uskrsnoga bdijenja obraćenicima na kršćanstvo podjeljivalo tri sakramenta uvođenja u kršćanstvo: Krštenje, Krizmu i Svetu Pričest, kao i da je pomazanje Svetim Uljem oduvijek sastavni dio obreda podjeljivanja prvih dvaju sakramenata.

Zato se također vrlo brzo ustalio običaj, pojasnio je nadbiskup Vukšić, da se neposredno prije Uskrsnoga Trodnevlja, posebnim obredom kojega predvodi biskup, posveti ulje Svete Krizme koje će se koristiti u obredima uskrsnoga bdijenja, ali i tijekom godine, na području biskupije, kao i da se blagoslovi Bolesničko Ulje, kojim se bolesnicima podjeljuje sakrament Pomazanja.

Nadbiskup Vukšić rekao je da su, naspram tomu lijepom običaju, ove godine u situaciji, radi zaštite zdravlja članova Naroda Božjega i braće svećenika, i radi poštivanja odredaba onih koji su zaduženi za javno zdravlje cijele zajednice, da ovo Euharistijsko slavlje obavljaju bez sudjelovanja vjernika i bez brojnih svećenika.

Foto: KTA  / Misa posvete ulja u sarajevskoj katedrali

„Nalazimo se u prilikama, koje su na neki način slične onima u kojima su se okupljali kršćani prvih stoljeća. Oni su se, radi zaštite vlastitih života, obično u ne veliku broju okupljali na slavlja i vršili ih u zatvorenim prostorima ili katakombama, sklonjeni od ondašnjih vlasti koje su ih progonile. A mi u ove dane i nedjelje, na sličan način kao i naša braća i sestre na raznim stranama svijeta, radi zaštite ljudskih života i zdravlja, okupljamo se u malom broju u hramovima Božjim u nadi, da ćemo tako biti daleko od ovoga nevidljivog neprijatelja tijela i duše. Maloga virusa a velike opasnosti. Ili kako bi rekli na ovim stranama: Maloga hajvana a velikoga belaja“, kazao je nadbiskup Vukšić koji je dodao da se na ovoj Misi, koja se u Vrhbosanskoj nadbiskupiji redovito slavi na Veliku srijedu kako bi svećenici iz cijele nadbiskupije mogli sudjelovati u što većem broju, obavlja još jedan važan čin – poseban obred koji se zove „Obnova svećeničkih obećanja“.

Nadbiskup Vukšić pojasnio je da su molitveni obrasci i biblijska čitanja, koja se u Misi izgovaraju toga dana, posvećeni svećeničkom dostojanstvu, poslanju i službi i tumače se kao nastavak i izravno sudjelovanje na poslanju svećenika Krista.

Osvrćući se na pročitani odlomak Lukina evanđelja, rekao je da je „Isusovim dolaskom Kraljevstvo Božje postalo stvarnost u vremenu i prestalo biti samo cilj budućnosti“, te podsjetio na Isusove riječi koje to potvrđuju: „Danas se ispunilo ovo pismo što vam još odzvanja u ušima“ (Lk 4,21). Naglasio je da je Isusova „blaga vijest“ preobrazbe ljudskoga bića proces, koji je s njim započeo, ali još uvijek nije dovršen.

„Nastavlja biti Isusovo djelo ali, istovremeno, to je Isusov zahtjev, koji se pretvara u obvezu svakoga Njegova sljedbenika, posebice svećenika, da u svom vremenu bude posrednik milosti Gospodnjega posvećenja“, kazao je nadbiskup Vukšić pojasnivši da su stoga u današnjoj zbornoj molitvi izrekli: „Mi smo postali dionici njegova posvećenja: daj da u svijetu budemo svjedoci njegova otkupljenja.“

Nadbiskup Vukšić također je rekao da je, prije negoli se proširila pošast virusa, bilo zamišljeno da u sarajevskoj katedrali u molitvenom Euharistijskom zajedništvu prezbiterija, druge braće biskupa i Naroda Božjega, toga dana bude obilježen početak njegove koadjutorske službe, ali da iz razumljivih razloga to nije bilo moguće obaviti na takav način. „Ali znam da sam u vašim molitvama i u molitvama sve ostale braće i sestara Kristovih vjernika. I preporučam se vašim molitvama, dobroti, solidarnosti, prijateljstvu i suradnji“, naglasio je nadbiskup Vukšić ističući  da moli za svećenike i cijeli Narod Božji.

Nakon homilije je uslijedio obred obnove svećeničkih obećanja koja je svaki od svećenika dao na dan svog ređenja. Za vrijeme Svete mise kardinal Puljić blagoslovio je i sveta ulja koja će svećenici, kad im bude moguće, preuzeti u prostorijama Nadbiskupskom ordinarijata vrhbosanskog i ponijeti u svoje župne zajednice.

Na kraju Mise kardinal Puljić zahvalio je djelatnicima Radiotelevizije BiH i Radio Marije BiH što su elektronskim putem uprisutnili ovo Misno slavlje kao i pripadnicima službe sigurnosti koji imaju razumijevanje za održavanje ovog slavlja. Pozvao je svećenike da, prigodom preuzimanja svetog ulja, dadnu svoj prilog za misijsku akciju Djelo svetog Petra apostola, jer to nisu mogli učiniti na kraju ove Svete mise, dodajući da se tim prilozima pomaže formaciju budućih svećenika u misijskim zemljama.

Liturgijsko pjevanje animirao je maestro Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“ vlč. Marko Stanušić.

BHRT i Radio Marija Bosne i Hercegovine također će izravno prenosili iz sarajevske katedrale i sljedeće liturgijska slavlja:

  • Veliki Četvrtak – Misa Večere Gospodnje, 9. travnja 2020. u 17.30 sati;
  • Veliki Petak – Služba Muke Gospodnje, 10. travnja 2020. u 17.30 sati;
  • Velika Subota – Vazmeno bdijenje, 11. travnja 2020. u 20.00 sati;
  • Nedjelja Uskrsnuća Gospodnjega, 12. travnja 2020. u 10.30 sati.

 

Kopirati
Drag cursor here to close