Duh pomirenja

Kardinal Puljić poručio: Ponosni sam sin svoje zemlje BiH

Istaknuo je i koliko mu je važno što su se mnogi javno distancirali od govora mržnje, krivog interpretiranja činjenica i imputiranja Katoličkoj crkvi da molitvom staje na stranu nekoga režima ili opravdava zločine te izrazili potporu i njemu osobno
Kultura / Vjera | 17. 05. 2020. u 11:56 Bljesak.info / H

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kardinal Vinko Puljić uputio je u nedjelju izraze zahvalnosti svima koji su doprinijeli da se u Sarajevu održi misa za bleiburške žrtve, a onima koji su ga zbog tog čina napadali poručio je kako im to oprašta uz želju da u BiH zavlada duh pomirenja.

"Zahvaljujem svim građankama i građanima koji nisu dopustili da se u njihovu srcu nastani mržnja nego su nastojali stvari razumski promatrali težeći za pravdom i istinom te svojim stavovima nisu pridonosili novim razdorima u javnosti, nego su iskazali opredijeljenost za civilizirani put ove zemlje uvažavajući temeljno ljudsko pravo na slobodu vjeroispovijesti i vršenja obreda", stoji u izjavi vrhbosanskog nadbiskupa koju je prenijela Katolička tiskovna agencija Biskupske konferencije BiH (KTA).

Dan nakon što je u Sarajevu predvodio misu za duše ubijenih na Bleiburgu i križnim putovima 1945. godine pozvavši u propovijedi na gradnju mira koji će se temeljiti na činjenicama i poštovanju prema svim žrtvama, kardinal Puljić je uputio zahvalu svima koji su na bilo koji način dali svoj doprinos da se može mirno i dostojanstveno moliti za sve pokojne, a posebno za one koji su bili žrtve mržnje.

Istaknuo je i koliko mu je važno što su se mnogi javno distancirali od govora mržnje, krivog interpretiranja činjenica i imputiranja Katoličkoj crkvi da molitvom staje na stranu nekoga režima ili opravdava zločine te izrazili potporu i njemu osobno kao i Crkvi.

"Onima koji su mi, angažiranjem huškačke mašinerije, htjeli zgaditi grad Sarajevo i moju domovinu Bosnu i Hercegovinu, poručujem da ostajem ponosan na to što sam sin ove zemlje i da u njoj i u njezinu glavnom gradu služim 50 godina kao svećenik, 30 godina kao nadbiskup i 26 kao kardinal", poručio je kardinal Puljić. Svima koji su na različite načine vrijeđali mene i katolike u ovoj zemlji, ne želim uzvraćati mržnjom nego praštanjem, dodaje se u poruci u kojoj Puljić podsjeća kako niti jedan istinski katolik na mržnju neće uzvraćati mržnjom i stvarati ozračje gorčine.

Vrhbosanski je nadbiskup na kraju poručio kako moli za svakog čovjeka i za to da zavlada duh pomirenja, povjerenja i praštanja kako bi se, u suočavanju s prošlošću, mogla graditi budućnost u kojoj nove generacije neće biti opterećene današnjim prijeporima te će moći živjeti u miru, suradnji i međusobnom poštovanju.

Kardinal Puljić predvodio je u subotu u sarajevskoj katedrali Srca Isusova misu za bleiburške žrtve, u sklopu komemoracije čiji je organizator Počasni bleiburški vod, a pokrovitelj Hrvatski sabor.

Misa je održana u iznimno napetom ozračju i prijeporima između onih koji su taj obred podržali kao znak poštovanja prema mrtvima i onih koji tvrde da se time zapravo rehabilitira NDH i ustaški režim.

Kopirati
Drag cursor here to close