Odlasci mladih

Kardinal Puljić: Mladi ljudi bježe iz vlastite zemlje

Kardinal Puljić je također naglasio da je očita nestabilnost i napetost u svim poljima života, što opravdano obeshrabruje mlade ljude te ih potiče da bježe iz vlastite zemlje.
Kultura / Vjera | 30. 03. 2018. u 13:54 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ne bojmo se života nego prihvaćajmo i odgajajmo djecu s vjerom i ljubavlju. Ne plašimo se svoje zemlje, jer se isplati u njoj ostati i za nju se boriti. Ne popuštajmo zlu, volimo svoje i poštujmo tuđe'', poručio je danas u Sarajevu nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić u povodu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa.

Istaknuo je da svako vrijeme ima svoje svjedoke, ali da ga siromašni drugačije doživljavaju od bogatih, bolesni različito od zdravih, a marginalizirani u društvu potpuno suprotno od onih utjecajnih.

''Drugačije gleda na ovaj svijet čovjek koji nema novaca platiti ogrjev, a drugačije onaj koji kupuje skupocjeni automobil. Različit je pogled na ovo vrijeme očima bolesnika koji se liječi po našim zdravstvenim ustanovama, od onoga koji plaća svoje liječenje u privatnim klinikama u inozemstvu'', naglasio je.

Stoga mu se, kao nadbiskupu, vrlo teško obraćati svima na isti način, jer je svjestan da u BiH "sit gladnog ne razumije, a gladan situ ne vjeruje".

Kardinal Puljić je također naglasio da je očita nestabilnost i napetost u svim poljima života, što opravdano obeshrabruje mlade ljude te ih potiče da bježe iz vlastite zemlje.

Dodao je da BiH i njene građane izjeda "korupcijska hrđa" od koje zakazuje i zdravstvo, urušava se sudstvo i banalizira se i manipulira sa školstvom.

 ''Nažalost, mnogo je toga u našem društvu što nagriza hrđa, a svjesni smo i da su nam neke vitalne funkcije već odavna zahrđale, kao što je industrija, ekonomija, proizvodnja, a sve u zemlji šuma i pitke vode'', poručio je.

U zemlju, inače zdrave i sposobne mladeži, dodao je kardinal Puljić, umjesto sporta, inovacije i rekreacije, "uvukli su se poroci" alkohola, droge, besposličarenja i kriminala.

''Sve nas ovo tjera na zaključak da je ovo zemlja nazatka, a ne napretka. Zbog toga osjećamo kako je uzaludno govoriti, a kamoli očekivati jednaka ljudska i građanska prava'', kazao je kardinal Puljić te dodao da je korupcija najveća ljudska kušnja.

Dok god se bude potkradalo ovu zemlju, a ne izgrađivalo, dok god se bude pljačkalo zajedničko dobro, a ne čuvalo i razvijalo, mišljenja je Puljić, svi će biti jedni drugima sve veći neprijatelji.

''Mi trebamo zemlju blagostanja i napretka, a ne zemlju nereda i kriminala. Naša se politička orijentacija od one devijantne mora sržno okrenuti u moralnu, od one otimalačke, pohlepne i lakome mora postati skromna, savjesna i transparentna'', smatra Puljić.

Također ističe da BiH izjeda "demografska hrđa" te da je sve manje dječijeg smijeha i plača u obiteljima.

''Zaboravljamo dobro nam poznatu dječju graju po našim školama i sve rjeđe viđamo zaigranu djecu na našim ulicama. Postajemo staračka nacija koju ne čeka svijetla budućnost'', kazao je Puljić.

Međutim, duboko je uvjeren da će Kristovo uskrsnuće svima uliti novu snagu i učvrstiti postojeću nadu.

 ''Draga braćo i sestre, vjerujmo da ćemo zajedničkim snagama, uz Božju pomoć, doći do boljih vremena. Vjerujmo da se isplati živjeti časno i pošteno kako bi "Bog Mira bio s nama", zaključio je kardinal Puljić u uskršnjoj poruci.

Kopirati
Drag cursor here to close