Zaštitnik Mostarsko-duvanjske biskupije

Kardinal Puljić i članovi Biskupske konferencije BiH slavili Misu u čast sv. Josipa u Mostaru

Misno slavlje kardinal Puljić zahvalio je na pozdravima te potaknuo sve na molitvu sv. Josipu, zaštitniku cijele Crkve i hrvatskog naroda.
Kultura / Vjera | 19. 03. 2021. u 22:09 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svečanim Euharistijskim slavljem u čast sv. Josipa, u večernjim satima 19. ožujka 2021. u katedrali Mariji Majke Crkve u Mostaru proslavljen je zaštitnik Mostarsko-duvanjske biskupije.

Svetu misu predvodio je predsjednik Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, u zajedništvu s članovima BK BiH i uz koncelebraciju desetorice svećenika među kojima su bili generalni vikar iz Mostara mons. Željko Majić i vikar Hercegovačke franjevačke provincije fra Iko Skoko. Na misi su u punoj katedrali sudjelovale Školske sestre franjevke Krista Kralja Provincije Svete Obitelji predvođene provincijskom predstojnicom S. M. Zdenkom Kozina, Milosrdnice sv. Vinka Paulskog Provincije Majke Divne i Služavke Malog Isusa Provincije Bezgrješnog Začeća BDM i drugi vjernici. Liturgijsko pjevanje animirao je Katedralni mješoviti zbor "Marija" pod ravnanjem gospođe Nevene Erceg i uz orguljsku pratnju s. Matee Krešić, prenosi Katolička tiskovna agencija.

Foto: Bljesak.info / Kardinal Puljić i članovi Biskupske konferencije BiH slavili Misu u čast sv. Josipa u Mostaru

Pozdrav svima „na svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika Crkve, hrvatskoga naroda i Mostarsko-duvanjske biskupije“, uputio je biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić.

"Kao što je uobičajeno, mi, biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine, uz svetkovinu zaštitnika naše biskupije, ovih smo dana bili okupljeni na svom 80. redovitom zasjedanju, na kojemu smo promišljali o životu Crkve na ovim prostorima i u društvu u kojemu živimo", rekao je biskup Palić te radosno pozdravio kardinala Puljića, mons. dopredsjednika BK BiH Tomu Vukšića, vrhbosanskog nadbiskupa koadjutora i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH, zatim mons. Franju Komaricu, biskupa banjolučkog, i mons. Marka Semrena, pomoćnog biskupa banjolučkog.

Foto: Bljesak.info / Kardinal Puljić i članovi Biskupske konferencije BiH slavili Misu u čast sv. Josipa u Mostaru

"Srdačno pozdravljam i danas mu ovdje u ime svih nas upućujem čestitke na imenovanju i mons. Ivana Štironju, imenovanog kotorskog biskupa i nekadašnjeg župnika ove naše katedralne župe. Pozdravljam i generalnog tajnika Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine mons. Ivu Tomaševića. Pozdravljam braću svećenike, redovnike i redovnice. Na poseban način pozdravljam nastavno osoblje i učenike srednje Prometne škole i čestitam im svetkovinu sv. Josipa, zaštitnika njihove škole. Molimo za sve vas, dragi profesori i učenici Prometne škole, da vam sv. Josip svojim zagovorom i životom bude na životnom putu pravi smjerokaz prema sretnom i smislom ispunjenom životu", poručio je na početku Mise biskup Palić.

Misno slavlje kardinal Puljić zahvalio je na pozdravima te potaknuo sve na molitvu sv. Josipu, zaštitniku cijele Crkve i hrvatskog naroda. Čestitao je imendan onima koji nose ime po sv. Josipu te potaknuo sve da posebno mole za obitelji i za očeve kao i za sve koji su bolesni.

Foto: Bljesak.info / Kardinal Puljić i članovi Biskupske konferencije BiH slavili Misu u čast sv. Josipa u Mostaru

Pošto je đakon Branimir navijestio misni evanđeoski odlomak, prigodnu homiliju uputio je biskup Palić koji je podsjetio da je na svetkovinu Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, 8. prosinca 2020., papa Franjo uputio cijeloj Crkvi Apostolsko pismo „Očevim srcem“ (Patris corde) i otvorio „Godinu svetog Josipa“ u povodu 150. obljetnice proglašenja sv. Josipa „zaštitnikom Crkve?, što je učinio papa Pio IX. (1870.). „Sveti Josip je zaštitnik naše Mostarsko-duvanjske biskupije, pa u ovoj euharistiji želimo na poseban način moliti njegov zagovor za sve svećenike, redovnike i redovnice, bogoslove i sjemeništarce i za sav Božji narod ove biskupije. Iako na prvi pogled iz evanđeoskih izvješća Josip biva prikazan kao svetac iz 'drugog reda' i 'čovjek sna', iz Božje Riječi i Josipova ponašanja zaključujemo da je on, u svojoj šutnji i vršenju Božje volje, čovjek djela, a ne riječi. Dopustimo i mi danas, braćo i sestre, da nas dodirne živa Božja Riječ, kao što je Josipa prosvijetlila i ohrabrila ista Božja Riječ upućena po anđelu“, rekao je biskup Palić te podsjetio da su u prvom misnom čitanju čuli odlomak iz Druge Samuelove knjige u koje piše da je Bog „uputio po proroku Natanu poruku kralju Davidu, kao što će nekoliko stoljeća kasnije uputiti po anđelu poruku Davidovu potomku Josipu i kao što istu poruku upućuje i nama danas po svojoj živoj i djelotvornoj riječi koju slušamo“.

Foto: Bljesak.info / Kardinal Puljić i članovi Biskupske konferencije BiH slavili Misu u čast sv. Josipa u Mostaru

„U Josipu kao potomku Davidovu, nastavlja se ispunjenje i ostvarenje Božjeg obećanja. Od sv. Josipa nam nije ostala ni jedna jedina riječ, ali nas Josip susreće na nekoliko načina: kao šutljivi Josip, kao Josip koji spava, kao pravedni i ponizni Josip i kao Josip koji razmišlja i sluša. Može li šutljivi Josip reći nešto nama koji živimo u vrijeme veoma razvijenog načina komunikacije, vrijeme novih tehnologija i novih medija? Što više komuniciramo, čini se kao da postoji sve veća grobna tišina na našoj međuljudskoj razini, ali i na drugim razinama. Spomenimo ovdje samo naše obitelji i način komunikacije u obitelji. Postoje i neki životni trenutci i životne situacije koje nam oduzimaju riječi: situacija oko mira u svijetu, patnje mnogih kršćana danas u drugim zemljama, egoizam ljudi, gramzljivost pojedinaca… Često postoji i šutnja u odnosu čovjeka prema Bogu. Molitve kao da je sve manje, osobne i obiteljske. Dan Gospodnji i susret s Gospodinom u euharistiji nekad nam je manje izazovan nego svi ostali sadržaji u našem životu. S Božjom riječju se rijetko družimo. Ta šutnja između nas i Boga samo je pokazatelj da se Bog mnogim našim suvremenicima čini tako dalekim, a ipak Ga tako žarko trebamo u naše vrijeme. Iz Josipove životne povijesti vidimo: tamo gdje smo mi ljudi nijemi za Boga i brata čovjeka, Bog ne odustaje. Kad mi ne želimo govoriti njemu, Bog nama govori i upućuje nam svoju riječ. Bog prekida šutnju. Kad mnogi naši suvremenici ne znaju što bi s Bogom, ne žele o njemu znati, Bog ne odustaje od čovjeka. On uvijek iznova progovara nama“, poručio je biskup Palić.

Foto: Bljesak.info / Kardinal Puljić i članovi Biskupske konferencije BiH slavili Misu u čast sv. Josipa u Mostaru

„Evanđelist Matej nas izvješćuje da Josip snuje i kuje svoje planove. Međutim, Josipov san nije izraz njegove nepokretljivosti, apatije, svojevrsnog bijega, nego naprotiv znak njegove budnosti i otvorenosti za Božju riječ i poziv. Mi možemo biti preko dana budni, a ipak nam se čini teško u moru buke, slika i dojmova izabrati ono bitno u poplavi nebitnog. Još nam teže pada ušima srca čuti tihi Božji glas, koji nam govori u dubini duše. Josip koji spava slika je nutarnje budnosti i cjelovitosti. U tom nastojanju, u našoj spremnosti, odbaciti dnevnu buku i čuti Stvoriteljev glas, Josip nam je primjer. On u snu prima mudrost, koja ga čini vjernim pratiteljem i čuvarom Majke Božje i njezinog Sina Isusa“, kazao je biskup Palić pozivajući sve da riječima sv. Bernardina Sijenskog upute sv. Josipu molitvu: „Spomeni se nas, blaženi Josipe, i svojim zagovorom i molitvom posreduj kod Isusa, koji se nazivao tvojim sinom; a učini da nam bude milostiva blažena Djevica, tvoja Zaručnica, Majka onoga koji s Ocem i Duhom Svetim živi i kraljuje u beskonačne vjekove.“

Kopirati
Drag cursor here to close