Crkva svete Marije

Jajačku crkvu-džamiju trebaju koristiti i Katolička crkva i Islamska zajednica

Crkva svete Marije u kojoj je bio okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, koji je pogubljen nakon okupacije otomanskih vlasti, nacionalni je spomenik posljednjih 125 godine
Kultura / Vjera | 02. 05. 2019. u 18:59 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ravnatelj Agencije za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala Jajca u središnjoj Bosni Anto Brtan pozvao je čelne ljude Katoličke crkve i Islamske zajednice u BiH da posreduju oko rješenja višegodišnjih prijepora lokalnih vjerskih i nacionalnih predstavnika Bošnjaka i Hrvata oko upravljanja zaštićenim spomenikom kulture - ruševnim objektom crkve Svete Marije koja je u vrijeme otomanske vlasti pretvorena u džamiju.

U pismu koje su u četvrtak objavili mediji u BiH, Brtan upozorava kako crkva svete Marije, koju su otomanske vlasti pretvorile u Sultan Sulejmanovu džamiju, izaziva podjele i prijepore između Hrvata i Bošnjaka, a stvari su se dodatno zakomplicirale nakon što je glavni imam Zehrudin Hadžić zatražio da mu se daju ključevi objekta.

Crkva svete Marije u kojoj je bio okrunjen posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević, koji je pogubljen nakon okupacije otomanskih vlasti, nacionalni je spomenik posljednjih 125 godine, dok je katastarski vlasnik toga zemljišta Islamska zajednica što stalno izaziva prijepore. Lokalna Katolička crkva i hrvatske političke stranke pozivaju se na to da se radi o crkvi, te da trebaju upravljati tim objektom, dok Islamska zajednica i bošnjačke stranke tvrde da je u pitanju džamija, prenosi Hina.

Brtan je predložio kompromisno rješenje po kojemu bi ovaj razrušeni objekt koristile obje zajednice. Po njemu u rješavanje ovoga prijepora trebaju se uključiti poglavari islamske i katoličke vjerske zajednice u BiH, te da 'vjerske zajednice žurno pokušaju naći model upravljanja nad ovim objektom'.

Po Brtanovu mišljenju, vanjski dio crkve/džamije treba obnoviti u izvornom obliku, a da se unutarnji dio uredi onako kako su ga koristile obje vjerske zajednice u različitim vremenskim razdobljima kako bi bio 'trajni svjedok našeg suživota u različitosti". On predlaže i da svaka vjerska zajednica u tom objektu može obavljati vjerske obrede u određenim prigodama kako bi se 'iz kraljevskog grada poslala poruku mira, međuvjerske i međunacionalne tolerancije'.

On je također pozvao da se zatraži povrat posmrtnih ostataka izvađenih prilikom arheoloških istraživanja 2008. godine i odvezenih na analizu u Sarajevo, te da se konzerviraju grobovi u kojima je pokopana jajačka vlastela.

Brtan je mišljenja i kako treba potaknuti razgovore s pravoslavnom vjerskom zajednicom u BiH o korištenju ove crkve/džamije budući je posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević bio i posljednji srpski despot, dok je njegova supruga, kći srpskog despota Lazara Brankovića u miraz donijela moći sv. Luke Evanđelista po kojemu je zvonik uz crkvu dobio ime.

Kopirati
Drag cursor here to close