Blagdan

Izraelci u izolaciji obilježavaju Pesah

Potpuni policijski sat treba stupiti na snagu u srijedu u 15 h po mjesnom vremenu, neposredno prije početka sedera, a trajat će do četvrtka ujutro.
Kultura / Vjera | 08. 04. 2020. u 15:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Na židovski blagdan Pesah, znak sjećanja na biblijski egzodus iz ropstva u Egiptu, Izraelci obično izlaze iz svojih domova, no u srijedu je pooštrena karantena zbog koronavirusa te su ulice Jeruzalema i drugih gradova gotovo prazne prvog dana tjednog odmora.

Izrael je ovaj tjedan uveo posebna ograničenja za blagdane kako bi pokušao zaustaviti širenje covida-19. Židovi mogu slaviti samo tradicionalni "seder", obrok s obitelji. Putovanje između gradova zabranjeno je do petka, s postavljenim zaprekama na glavnim cestama od Jeruzalema do Tel Aviva.

Potpuni policijski sat treba stupiti na snagu u srijedu u 15 h po mjesnom vremenu, neposredno prije početka sedera, a trajat će do četvrtka ujutro.

Zbog toga mnogi idu u kupnju u zadnji čas i čekaju u dugim redovima s maskama za lice ispred trgovina prehrambenih proizvoda.

U nekim područjima pronađena su zaobilazna rješenja kako bi se održala svečana tradicija u mjesecu u kojemu će kršćani slaviti Uskrs, a muslimani obilježavati početak svetog mjeseca ramazana.

Budući da se ne mogu okupiti, neki Izraelci planiraju seder s prijateljima i proširenom obitelji putem mrežnih platformi za video konferencije, prenosi Hina.

Izrael je prijavio više od 9.400 zaraženih slučajeva i najmanje 71 smrtni ishod od covida-19.

Kopirati
Drag cursor here to close