Troplet

Izložba umjetničkih djela kakvu Mostar desetljećima nije vidio

Kultura / Vjera | 08. 11. 2011. u 20:52 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Predstavljanjem Tropletovog godišnjaka i ostalog tiskanog materijala večeras je, u galeriji Katerine Kosače, nastavljeno održavanje kulturne manifestacije ''Vjera, baština, identitet'' koja se do nedjelje 13. studenog održava u Mostaru, Čapljini i Širokom Brijegu.

Tropletove dane kulture možete uživo pratiti na linku.

Tropletov godišnjak je predstavio Miroslav Nikolić urednik ovoga vrijednog dijela koje je nastao kao rezultat višegodišnjeg brižnog i marljivog prikupljanja i obrade podataka o svim važnijim Crkvenim i svjetovnim datumima kroz godinu. Koristeći razne provjerene izvore Nikolić je prikupio, obradio i pojasnio sve važnije zapovjedne blagdane i spomendane, značajne datume iz hrvatske povijesti, kao i svjetske, međunarodne i nacionalne dane koji se obilježavaju kod nas i u svijetu.

Uz Godišnjak je tiskan i plakat na kojem su kronološkim redoslijedom navedeni spomenuti dani, a namijenjen je prvenstveno svim javnim ustanovama ali i obiteljskim domovima kao podsjetnik na važnije datume kroz godinu. Uz to još su predstavljeni i jednolisni i dvanaestolisni katolički kalendari i ostali tiskani materijal u izdavaštvu HKZ Troplet.

Nakon predstavljanja Godišnjaka uslijedilo je otvaranje izložbe iz zbirke umjetnina Mostarske biskupije koja zasigurno u Mostaru nije postavljena nekoliko desetljeća. Riječ je o dijelu umjetnina koja uglavnom nikad nigdje nisu izložena, od kojih su mnogi pravi rariteti i spadaju među antologijske vrijednosti na cijelom našem području.

U glazbenom dijelu večeri nastupili su mladi glazbenici Marko Palameta, Josip Bošnjak (glasovir), Gabrijela Jurić (violina) i Jelena Šimić (glasovir).

Izložbu koju sačinjava 26 dijela od 13 autora otvorio je Mario Naletilić, akademski grafičar. Govoreći o ovim umjetničkim vrijednostima koji su dio Galerije prijateljstva, službeno ustanovljene 1989. godine dekretom mons. Pavla Žanića, Naletilić je istaknuo kako su na ovaj način željeli približiti običnim ljudima i ljubiteljima umjetnosti djela od kojih neka spadaju među prave raritete i antologijske vrijednosti.

Naletiliće je također istaknuo i kako slike zahtijevaju da se gledaju, da se izlažu, postavljaju u galerije i da ljudi mogu uživati u njihovim umjetničkim vrijednostima. Na ovaj način je barem dio ovih vrijednih dijela našao put do običnih ljudi.

Izložba ostaje otvorena i narednih dana, pa je ovo nesumnjivo jedinstvena prilika da odete u Kosaču i pogledate radove autora kao što su Josip Biffel, Kruno Bošnjak, Iris Dvornik, Ivo Dulčić, Zdenko Grgić, Ljubo Ivančić, Ljubo Lah, Tihomir Lončar, Đuro Seder, Slavko Šohaj, Josip-Jordan Vasilije, Frano Šimunović i Katarina Žanić-Michieli.

Osim dešavanja u Kosači, u okviru Tropletovih dana kulture, večeras su upriličene i dvije projekcije dokumentarnih filmova nakon večernjih misa u župnim crkvama sv. Josipa i sv. Mateja u Mostaru.

Ova se zanimljiva kulturna manifestacija nastavlja i sutra (srijeda) u župnoj crkvi sv. Mateja gdje će biti održana Večer duhovne glazbe. Među ostalim nastupaju: Drača, Narenta, Bratovština, Lira, Trebižat, Hrvoje i drugi.

U hotelu Mogorjelo u Čapljini i župnoj crkvi sv. Petra i Pavla u Mostaru bit će prikazana dva dokumentarna filma s početkom u 18.45 sati.

Program Tropletovi dana kulture možete pogledati na linku.

Kopirati
Drag cursor here to close