Sabor IZBiH

Izbori za novog reisu-l-ulemu 12. listopada

U uži krug za izbor novog reisu-l-uleme IZBiH ušli su Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić i Salem ef. Dedović.
Kultura / Vjera | 21. 09. 2019. u 14:56 Anadolija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Novi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini bit će biran 12. listopada 2019. godine, odlučeno je na sjednici Sabora IZ u Bosni i Hercegovini, održanoj u subotu u Sarajevu.

Kandidat Husejin ef. Smajić je povukao svoju kandidaturu, te su u uži krug za izbor novog reisu-l-uleme IZBiH ušli Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić i Salem ef. Dedović.

Pod predsjedavanjem predsjednika Sabora Safeta Softića u subotu je održana treća redovna sjednica aktualnog saziva Sabora IZ u BiH, na kojoj je utvrđena lista kandidata za reisu-l-ulemu te objavljen i datum održavanja izbora.

Sabor je utvrdio kako je Ustav Islamske zajednice u Srbiji usklađen sa Ustavom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i dao saglasnost za njegovu primjenu.

Također je Sabor potvrdio odluku reisu-l-uleme o imenovanju dvojice muftija kojima je istekao mandat. Tako je na novi petogodišnji mandat za muftiju na području Mešihata IZ u Hrvatskoj imenovan Aziz Hasanović, a za područje Mešihata IZ u Srbiji Mevlud Dudić.

Na osnovu izvještaja kojeg je pripremila Komisija za provođenje izbora Sabor je, a nakon što je svoju kandidaturu povukao Husejin ef. Smajić, utvrdio listu kandidata za reisu-l-ulemu Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini na kojoj su: Salem ef. Dedović, Husein ef. Kavazović, Muamer ef. Zukorlić.

Nakon toga kandidati su prisutnim sabornicima prezentirali svoje programe rada za mandatni period reisu-l-uleme 2019. do 2026. Predsjednik Komisije za provođenje izbora Safet Softić je odredio da će izborno tijelo koje će birati reisu-l-ulemu zasjedati 12. listopada 2019. u Sarajevu, a do tada će kandidati imati priliku da svoj program prezentiraju članovima izbornog tijela za izbor reisu-l-uleme.

Kopirati
Drag cursor here to close